Снимка: архив, Булфото

Столичният инспекторат подновява кампанията си "Аз не паркирам в зелените площи". Това е нарушение на Наредбата за зелената система и създава предпоставки за замърсяване на пътните платна и от там за чистотата на въздуха в София, заяви в интервю за БТА инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.

За шеста година се разясняват забранителните разпоредби за паркирането в зелените площи

За шеста поредна година инспекторите чрез брошури ще разясняват на гражданите забранителните разпоредби относно паркирането в зелените площи. И през тази година ще поставяме кашпи на детските площадки, за да спрем достъпа на автомобили, посочи Георгиева.

Тя припомни, че през 2015 г. Столичният инспекторат е заградил 42 детски площадки с кашпи на територията на града. С настъпването на пролетта продължаваме и през тази година.

Директорът на инспектората даде пример от последните дни, когато при текущ контрол инспектори са установили автомобили, паркирани на детска площадка в "Люлин", Седми микрорайон, зад блок 706.

При проверките инспекторите са съставили над 16 констативни протокола, наложили са санкции, но това не е решило трайно проблема. Сега, след инициатива на Столичния инспекторат достъпът до детската площадка за паркиране, е преустановен.

Целта на кампанията е да се гарантира безопасност за децата и да им се осигури пространство за игра

Целта на кампанията е да се предотврати паркирането на автомобили от недобросъвестни граждани на детските площадки, за да се гарантира безопасност за децата и да им се осигури пространство за игра в чиста от вредни газове среда.

"Освен това автомобилите унищожават зелените площи, правят кал, която след това разнасят по улиците на София", посочи Георгиева.

Гражданите могат да засаждат цветя в кашпите, а ако имат нужда от посадачен материал, могат да се обърнат към Столичния инспекторат.

По думите й може да има много причини за неправилно паркиране, но няма причина човек да остави автомобила си на детска площадка - до катерушка или пързалка.

"Никой не паркира там случайно. В повечето случаи става въпрос за системни нарушители, за които е най-нормално автомобилът им да бъде под балкона, отбеляза Георгиева. Тя подчерта, че не трябва да забравяме, че освен шофьори, сме и пешеходци. Нека бъдем толерантни и с действията си да не пречим на останалите", настоя Георгиева.

Тя подчерта, че Столичният инспекторат засилва контрола и прави всичко възможно в рамките на правомощията си, за да прекъсне тази порочна практика.

"Безкомпромисни сме, доколкото ни стига ресурса", посочи Георгиева.

Санкциите са съставяне на акт до 500 лв. или фиш до 50 лв.

Санкциите за паркиране в зелена площ и на детска площадка са съставяне на акт от 50 до 500 лв. или фиш до 50 лв. Може да се стигне и до вдигане на автомобила с паяк, ако на мястото има знак, който забранява паркирането. В този случай се съставя и акт.

"В повечето случаи при първоначално нарушение се съставя констативен протокол, в който пише къде се заплаща фиша на стойност 50 лв.", обясни Георгиева.

Има случаи, когато инспекторите, при проверка на място, преценяват, че нарушението е драстично. Например целият автомобил е паркиран на детската площадка. Тогава се съставя акт. Има потресаващи случаи, коментира Георгиева. Тя каза, че инспекторатът разполага с един "паяк" и по график обхожда районите на София.

Зачестяват случаите на фалшиви сигнали за паркирани автомобили в зелени площи

Директорът на инспектората алармира, че в последно време са зачестили случаите на подадените фалшиви сигнали за паркирани автомобили в зелени площи и на детски площадки.

Чрез кол центъра на общината до нас достигнаха многобройни неистински сигнали. Всеки един от тях се проверява от нашите инспектори на място и често се оказва, че на адреса няма площадка, нито автомобил, посочи тя.

През 2015 г. общо 87 хиляди сигнала са получени в Столичния инспекторат и всеки един от тях е проверен.

"Работим съвместно с общинска полиция и предаваме фалшивите сигнали на компетентните органи, които могат да установят кой злоупотребява. Недопустимо е Столичният инспекторат да се ползва за разчистване на лични сметки между гражданите, тъй като се губи времето на служителите на инспектората. Ако в един ден дойдат 30 сигнала и всички те са фалшиви, това блокира работата на целия районен инспекторат. В същото време сериозните сигнали се отлагат, а те може да са наистина важни", посочи Веска Георгиева.

Тя обърна внимание и на друг проблем, който често се наблюдава на детските площадки в столицата. Много майки, баби и дядовци пушат на територията на детските площадки и изхвърлят фасовете си по земята. Това е нарушение на наредбата по чистотата. Не трябва да забравяме, че от няколко години е забранено изобщо пушенето на детски площадки, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase