Снимка: БТА, архив
fallback

Летище София прехвърля дейността по почистване на външен изпълнител, заяви днес пред медиите изпълнителният директор Христо Щерионов.

Той посочи, че след влязло в сила решение на Върховния административен съд от 16 октомври 2015 г. е сключен 4-годишен договор за комплексно почистване на сгради и прилежащи обекти и площи на летището. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Назначената проверка от министъра на транспорта не констатира нарушения на процедурата и не установи причини тя да бъде спряна, уточни Щерионов. Агенцията за държавна финансова инспекция по думите му също не е открила нарушения, информира пресцентърът на летището.

Изпълнителният директор обясни, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител с цел по-високо качество на услугата. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Христо Щерионов посочи, че според статистиката на Летище София от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала.

През 2013 г. са постъпили 86 жалби, през 2014 г. – 105, също толкова и през миналата година. Това са официални документи, заведени в деловодството, а не анонимни сигнали, каза Щерионов. Според него, ако летището само изпълнява всички заложени в техническото задание по договора с външната фирма дейности, ще са необходими със 700 000 лв. повече месечно, заради нуждата от инвестиция в персонал и консумативи.

Христо Щерионов обясни, че съгласно условията на договора фирмата има ангажимент да назначи всички служители на летището, които се занимават с почистването, но към настоящия момент никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя.

Съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор преговорите се водят със синдикалните организации, обясни той. С тях е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители и е гарантирано постъпването им на работа в новата фирма, е заявил изпълнителният директор.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Advokat

преди 7 години

Ето как спазват Кодекса на труда и Колективния трудов договор:duma.bg/node/143048

13

Advokat

преди 7 години

Ето как спазват Кодекса на труда и Колективния трудов договор:duma.bg/node/143048

12

Иван

преди 8 години

Външни фирми в БГ за всичко . Скоро външни фирми да правят бюджета , да събират данъци , да печатат парите .Колкото повече външни фирми - толкова повече рушвети . Да живее рушвета - един от основните стълбове на нашата икономика . Заедно с таксата и комисионната .

fallback