Снимка: Bulphoto, архив

Концесионерът на Симеоновския лифт ще бъде санкциониран, ако се докаже, че има разминаване между техническата документация на производителя и параметрите на съоръжението.

Това каза инж. Стефан Цанков, директорът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор – ДАМТН, във връзка с инцидента, при който 5-годишно дете падна от кабинка на Симеоновския лифт на Витоша, пред агенция "Фокус".

Още по темата

"Ние се самосезирахме и проверката започна веднага, след като разбрахме за инцидента. Имаме вече светлина в каква посока работим, просто изчакваме едни допълнителни документи от завода-производител, за да измерим отстоянията и луфтовете, за са проверим дали са точно такива, каквито е предвидил производителят. Тогава ще имаме заключение по инцидента", посочи инж. Цанков.

По думите му лифтът е бил проверяван преди началото на ски сезона.

"Всичко проверено по лифта е изправно, включително и кабинките. Това показаха и проверките на стоте кабинки, които вчера проверихме. Специално за всички кабинки, които сме проверили, сме гледали основно за механизмите и вратите. Те са изправни и днес се експлоатират. Останалите, които ще могат да се използват след проверка, каквато ще направи на абсолютно всички кабинки във всички лифтове в страната", обясни инж. Цанков.

Той допълни, че причината за инцидента е комбинация от фактори са, но вероятно има и технически проблем, който трябва да бъде уточнен допълнително.

"Ако има разминаване между техническата документация на производителя и параметрите на съоръжението, които са в момента, ще има санкциониране", увери още инж. Цанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase