Снимка: НИМ
fallback

Ценен паметник от българското Средновековие постъпи в Националния исторически музей, похвали се неговият директор проф. Божидар Димитров.

Културната ценност представлява плочка от масивно сребро, с размери 6 на 5 см и е с изображение на Исус Христос, седнал на трон в центъра /Пантократор/, а от двете му страни има прави фигури на Св. Богородица и Св. Йоан Кръстител.

Ценният експонат е дарен от инспектор Ангел Папалезов от Главна дирекция "Национална полиция", сектор "Престъпления против собствеността и културно-исторически ценности".

Фигурите са изработени от опитен гравьор и са напълно запазени. Вероятно става дума за надгръдна икона, носена от висш аристократ от Втората българска държава.

Специалистите в НИМ датират паметника от първата половина на XIV в. Това означава, че иконата е изработена най-вероятно в столицата Велико Търново по времето на цар Теодор Светослав Тертер  /1300–1321 г./ или на неговия син Георги II Тертер.

За следващия цар - Михаил Шишман /1323–1330 г./, се знае, че като надгръден знак е носел кръст от обикновено желязо, като често се е кълнял, че този кръст е чудотворен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

Да ви имам информацията... Фигурите били запазени изцяло, изработени от опитен гравьор и то изработени във Велико Търново... пълни глупости и дезинформация... За кфо гравиране говорим, като много вероятно е това да е лято по калъп, никой без сериозни изследвания и сравнения не може да каже къде е направена, може дори да е внос. На Божо простотиите пишете и способността да анализираш инфо яко ви се губи.

2

Анонимен

преди 8 години

това е менте. от ....

1

ядосана

преди 8 години

"Дарен"? Такива находки следва да се "предават" на музеите като пазители на националните ценности, не да се "даряват".

fallback