Снимка: Булфото

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще има санкции за снегопочистващите фирми, заради непочистени тротоари и спирки.

"По отношение на реакцията при тежката ситуация се осигури проходимостта на града, по отношение обаче почистването на тротоари и спирки от сутринта имам своите забележки и със сигурност ще има санкции във всички квартали", заяви тя.

"София е голяма - на места е изчистено, на други - не. Там, където не е изчистено, няма да бъде платено на фирмите и ще има санкции за това", зарече се кметицата.

Според нея градският транспорт в столицата се движи нормално за този час на деня при зимни условия.

"Продължиха обработките, така че да се осигури движението на градския транспорт и тази сутрин няма проблеми по отношение на времето и пътните настилки", посочи тя.

По думите й, продължава почистването на вътрешнокварталните улици, най-вече приоритетно в районите, където има училища, детски градини, поликлиники.

"През целия ден ще продължи почистването на тези улици, където целта е да останат на утъпкан сняг, за да може автомобилите да се движат", обясни кметът.

По думите й, към този момент няма информация от районните кметове за проблеми.

"Аз самата проверих на някои места. Доста е затруднено почистването на тези улици от гледна точка на спрените и паркирани автомобили, така че всичко възможно искам да се направи в днешния ден", обясни Фандъкова.

Кметът помоли всички граждани и собственици на сгради да огледат внимателно за ледени висулки и надвиснал мокър сняг, който може да бъде опасен за хората.

Фандъкова благодари на гражданите, защото вчера имаше много голяма активност по почистване на пространствата пред сградите и изрази надежда да продължи и днес, защото обстановката в София е усложнена вследствие на обилния сняг, който вали вече два дни.

Тя пресметна, че в общината са получени над 50 сигнала за паднали клони и дървета, вследствие на тежкия мокър сняг.

"Благодаря много на пожарната, на колегите от "Пътна полиция" и на Столичен инспекторат, които са на място вече трето денонощие. Целта в такива тежки ситуации е градът да остане проходим и да не обявяваме бедствено положение, да не затваряме училища и детски градини, защото при над 50 см сняг не е толкова лесно", посочи тя.

"Ще продължим през цялата седмица, защото се очакват отрицателни температури и е важно да не допуснем риск от тежки пътно транспортни произшествия", заяви кметът и добави, че до този момент няма сигнали за тежки аварийни инциденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase