Снимка: архив, БулФото

Сдружението на ски и сноуборд учителите на Витоша призова институциите да съдействат час по-скоро да се преустанови хаосът, спъващ развитието на планината.

"Годините си минават, а Витоша си остава все така със старата инфраструктура, която вече е опасна за здравето на хората и по-специално на децата, които се обучават на ски и сноуборд", заяви председателят на Сдружението Марина Тепавичарова. Според нея деветте институции, които отговарят за планината, са твърде много, това затруднява комуникацията и вземането на решения.

От сдружението са изготвили становище и очакват МОСВ да го вземе предвид в актуализирането на Плана за управление. Засега обаче нямат никакъв отговор.

"Въпросът е не "кой", а "защо" се спира развитието на Витоша. Как всички курорти в България се модернизират, осъвременяват си лифтове и съоръжения, само тук това не е позволено. Витоша последна открива зимния сезон. Толкова много деца в един град с почти милион и половина жители са лишени от възможността да спортуват, да карат ски и сноуборд, да са сред природата и в планината", смята Иво Рангелов.

"Съоръженията са на по 30 години, всичко е оставено на произвола на съдбата в един истински хаос, а ние се молим, за да работим и нямаме условия да обучаваме младежите, които толкова обичат зимните спортове", каза още Рангелов.

Според Аспарух Мачирски, основател и ръководещ едно от първите ски-училища на Витоша, съществува огромен интерес сред децата да се качват и да се обучават на Витоша.

"Ние обаче не можем да отговорим на този интерес, не можем да предложим нормални условия. Нещо повече – болшинството от инфраструктурата и съоръженията са архаични и опасни. Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова и на нейните заместници за това, че поддържат безупречен пътя в тежки зимни условия, но това не е достатъчно", коментира той.

"Сега "топновината" е, че днес откриваме сезона с нощното каране на писта "Витошко лале", а вече е средата на януари", заяви Емануил Манчев.

Според Румяна Чельова ситуацията на Ветровала е още по-тревожна. Нямаме ски-оръдие, влекчето е остаряло, от години полагаме неимоверни усилия, за да осигурим що-годе условия за подготовка на скиори и бордисти, каза тя.

"В цяла България сезонът е в разгара си, а ние едва днес можем предложим на софиянци и техните деца една отворена писта, която е и единствената сега на Витоша", заяви Радослав Пеев.

Лифтовете са по на 30 и повече години, Драгалевският този сезон става на 50 години. Те вече стават невъзможни за ремонтиране, поддръжка и дори опасни. Имаме желание и средства да подменим въпросните съоръжения, но законът не ни позволява, защото това се води ново строителство според разпоредбите на Плана за управление. В омагьосан кръг сме, а от това страдат хората и децата, които искат да карат ски и борд, заяви още Пеев.

От днес писта "Витошко лале" ще бъде открита за нощно каране. Часовете всяка вечер са от 18.30 – 22 ч.

В събота от 11 ч. на Меча поляна край хижа "Алеко" се организира голям спортен празник, на който са добре дошли деца и младежи за множество спортни състезания, игри, програми и забавни конкурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase