fallback

Богослужебните одежди, с които е служил и вероятно е ръкоположен йеродякон Игнатий - Васил Левски, са изложени за поклонение в столичния старинен храм "Св. София" до края на февруари, съобщават от Светия Синод на Българската православна църква.

Одеждите - дяконски стихар и орар, се съхраняват в Сопотския девически манастир "Св. Спас", в който е замонашен Васил Иванов Кунчев. Според преданието монахът Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането му за дякон и ги е ползвал впоследствие при богослужения. Освен от него, те са носени и от други духовни лица.

Одеждите са изработени през първата половина на 19-ти век в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора. Манастирът е опожарен по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, оцелява. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

В храма "Св. София - Премъдрост Божия", който е в непосредствена близост с лобното място на Васил Левски и където ежегодно на 19 февруари се отслужва панихида в негова памет, се съхранява и кичур от косите на Дякона. Те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Левски е жив

преди 8 години

За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Sмърт, Sмърт и пак Sмърт.

7

Левски е жив

преди 8 години

За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Sмърт, Sмърт и пак Sмърт.

6

Левски е жив

преди 8 години

За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.

fallback