Снимка: Булфото

Тръгвайте на път въоръжени с търпение и не търсене непрекъснато най-бързата лента, за да не създавате допълнителен хаос. Такъв съвет отправи зам.-кметът на София Любомир Христов на хилядите столичани, които ще напуснат София за предстоящите празници.

Той прогнозира, че между 200 – 250 хиляди коли ще излязат извън София като потокът започва от днес, а пикът ще е на 3 януари, когато столичани ще се върнат. Според него, въпреки добрата организация, струпването на много коли в кратък интервал от време ще създаде трудности на шофьори и полиция.

Още от днес следобед светофарите на пътните артерии, които извеждат трафика извън София, ще бъдат с нова програма и удължен зелен сигнал.

Очакванията са, че най-натоварени ще са пътните трасета към граничните пунктове и към Черноморието, обясни шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

По негова прогноза адът на пътя ще е на 3 януари, защото много хора са слели почивните дни по Коледа и Нова година, но все пак на 4 ще са на работа.

Лазаров увери, че няма ремонти по пътищата, които да доведат до „тапи“ на места, а и не очаква да има проблеми със сняг и лед, защото прогнозата за времето вещае слънце. Все пак ще има мъгли, а заради по-ниските температури през нощта, се образува леко заледяване на пътищата сутрин, но пътните настилки се обработват с химикали.

Още от днес от 16 ч. се забранява движението на камиони, за да не се затруднява допълнително трафикът. Ограниченията важат за магистралите Марица, Тракия, Струма, Хемус, както и пътя през Ккресненското дефиле до ГКПП „Кулата“, първокласния път от Русе до Велико Търново и входа от "Дунав мост" - 2.

Забраната важи днес от 16 ч. До 21 ч., в неделя от 14 ч. до 21 ч., а на 30 от 16 ч. до 21 ч. и на 3-ти отново от 14 ч. до 21 ч.

На горещи точки ще има екипи на „Пътна полиция“ и АПИ, които ще следят да няма движение на ТИР-ове.

700 пътни служители ще са по пътищата, за да поддържат мрежата и най - вече да се справят със заледяванията през нощта, обясни Лазаров. 1150 пожарникари и спасителите ще имат готовност да се намесят в критични ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase