Снимка: Reuters, архив

Мистериозен багер изправи на нокти стотици хора в София. Причината - разкопава път, който е единственият им достъп до домовете им.

Свидетел на абсурда е Василики, която гледа болното си внуче. Двете застанали до охранявания от полицията багер, за да не му позволят да премахне пътя.

Все още никой не знае какъв е този багер и защо разкопава асфалта. След по- малко от час, пред жилищния комплекс в "Драгалевци", се събират всички съседи - около 200 души. Всички са си тръгнали извънредно от работа.

Тръгнали и различни слухове за багера - според едни пътят бил на различни собственици и те протестирали, други пък твърдят, че има разрешителни за строеж върху пътя.

Разгневените хора дочули, че служители от строителния контрол в София, се крият в лек автомобил, на метри от багера.

Кметът на район "Витоша", Теодор Петков, внася някаква яснота по казуза. Пътят бил построен и асфалтиран без да е отчужден теренът под пътя. Така пътят е незаконен, защото няма необходимите документи, коментира той пред Нова тв.

И така съдът решил, че пътят трябва да се разруши. Преди няколко дни обаче кметът на район Витоша решил да обжалва. Докато чака отговор от дирекцията за национален строителен контрол решили да направят компромис и да спрат багера.

Ако съдът реши окончателно, че пътят трябва да се разруши идва другият парадокс. От ДНСК трябва да изринат асфалта, след което общината отново да го положи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase