Снимка: НБУ
fallback

Нов български университет определи като "мултиплицирани" публикациите и твърденията, че на територията на ВУЗ-а са се случили набези на чужденци.

По-рано днес зам.-министърът на МВР Красимир Ципов потвърди, че до полицията е стигнала информация за подобен инцидент, в който араби нахлули в университета и викали "Аллах Акбар!".

Oще по темата
Преди минути от МВР официално съобщиха, че няма данни за подобен инцидент.

Според твърденията групата нахлула във ВУЗ-а в столичния кв. "Овча купел" с арабския призив, преминали по коридорите на университета и накрая се върнали обратно в имигрантския център, разположен в съседство.

Ципов обаче нито потвърди, нито отрече това и обеща на депутатите подробности на заседание на комисията утре.

"Невярно е това съдържание, както и това, че студентите масово не посещават лекции от страх, а и че в Университета са приети за обучение бежанци. И трите твърдения категорично не отговарят на истината", написаха от ВУЗ-а в откито писмо до медиите.

От там пишат още, че след публикуването на тези материали - НБУ е бил обект на засилен медиен интерес и интензивни въпроси от страна на студентите.

"С оглед успокояване на общественото напрежение, бихме искали да уверим всички, че не е имало такава случка и сме готови да предоставим записите от нашите охранителни камери на разследващи органи, в случай че към тях има интерес. Всички студенти, които се приемат за обучение в Нов български университет, преминават през процедури за прием съгласно закона, а чуждестранните студенти от трети страни и през процедурите на съответните институции", настояват от учебното заведение.

От НБУ твърдят, че са взели всички мерки, които зависят от тях, включително за допълнителна осветеност в района в късните часове, постоянен пост на охранителите на всички входове на територията на ВУЗ-а, непрекъснато видеонаблюдение с над 100 камери и засилена бдителност на служителите.

"Предприели сме и ще продължаваме да предприемаме всички възможни мерки, като регулярно актуализираме системата си за сигурност в рамките на закона и на нашите правомощия", заключават от ВУЗ-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 години

студентите в НБУ са богати наркоманчета

22

Анонимен

преди 8 години

в НБУ промиват мозъци с толерантност, анти-расизъм и анти-ксенофобияпо-добре някой да го взриви

21

офф топик

преди 8 години

Не е имало такова нещо.Аз бях там цял ден,ако се е случило нещо, със сигурност щях да знам.Не си правете сензации на чужд гръб!!!

fallback