Снимка: архив БТА

Такса "смет" няма да бъде повишавана през 2016 г. и за гражданите, и за бизнеса. Това е нашето предложение към Столичния общински съвет, въпреки предвидения по-голям бюджет за дейностите по почистване и инвестиции в сферата на екологията.

Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община, на която тя представи план-сметката за дейностите по почистване на града за догодина.

Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска посочи, че за дейностите по събиране и транспортирани на битови отпадъци, биоотпадъци и едрогабаритни отпадъци са предвидени 60,5 млн.лв. За дейностите по лятно и зимно почистване са предвидени около 60 млн.лв.

Бюджетът за лятно почистване се увеличава с 8 млн.лв. за 2016 г., а за зимно почистване - с 1 млн.лв. повече през идната година, каза Бояджийска. По думите й са сключени нови договори за почистване на улиците и са заложени по-високи изисквания за броя и качеството на техниката, така че да се увеличи автоматизираното извършване на повечето от услугите по почистването.

Фирмите ще разполагат с близо 40 машини повече спрямо предходните договори. Става въпрос за машини за механизирано метене на тротоари, което досега е било само ръчно, машини за почистване на сняг от тротоари, автомобили за извозване на биоотпадъци, машини за раздробяване на клони, автоматизирана техника за почистване на графити, обясни зам.-кметът, цитирана от БТА.

Тя съобщи, че се увеличават драстично и санкциите за фирмите при лошо свършена работа. За пропуснато обслужване на един контейнер за отпадъци санкцията се увеличава петкратно - от 110 на 500 лв. За непочистено улично кошче увеличението е четирикратно, за ръчно и механизирано метене увеличението е двукратно. Над 200 пъти е увеличението на глобите за непочистени спирки и пешеходни пространства, подчерта Бояджийска.

Столичният кмет обяви още, че част от заложените средства за капиталови инвестиции са закупуване на техника за сметопочистване - 3,6 млн.лв. Целта е постепенно да бъде създадено общинско предприятие, което да поеме почистването на част от районите в София, така както преди няколко години беше създадено общинско предприятие за паркове и градини, което разширява своята дейност.

Фандъкова обърна внимание, че в план-сметката са заложени средства за подготовката на проекта за инсталацията за RDF-гориво в "Топлофикация-София", с който Столичната община ще кандидатства за европейско финансиране по ОП "Околна среда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase