Снимка: Булфото, архив
fallback

Главният архитект на София Петър Диков се реши да напусне поста. За целта той вече е пуснал молба до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в която настоява да бъде освободен от 9 февруари 2016 г. с мотива, че изтичат 10 години от назначаването му на този пост.

Oще по темата
"До тогава има достатъчно време да бъде проведен конкурс за нов главен архитект", обясни Петър Диков и добави: "През цялото време съм работил по закон и съвест".

Освен това от 9 февруари той ще напусне и мястото си в борда на директорите на "Метрополитен", което заема от квотата на Столичната община.

Въпреки че Диков беше критикуван многократно и от граждански организации, и от негови колеги, и от софиянци, на изпроводяк той се похвали с много успехи.

Като най-голяма своя заслуга той открои приемането на нов общ устройствен план на София, нещо което не е правено от стотици години.

Освен това отбеляза, че е въвел обществени обсъждания, въпреки че е бил освиркван доста често на тях.

"Затварянето на металоргичния комбинат "Кремиковци" - за мен това е един от четирите ми успеха, това е една екологична язва и цирей на София. Северните територии получиха шанс, когато се затвори "Кремиковци", защото когото комбинатът съществуваше не се дишаше там“, продължи Диков.

Той припомни, че десет години е председателствал борда на "Метрополитен" и не е взел нито една стотинка, защото е участвал на обществени начала.

"Постижение на управлението и на мен е, че в последните няколко години започвахме да разкриваме археологията на София. Повече от 80 години се говореше каква хубава археология има София, но от пет години се отваря", каза още Диков.

Като положително наследство той отчете и това, че е очистил София от билбордовете.

"Преди 10 години беше борд до борд, реклама до реклама и сергия до сергия", припомни все още главният архитект на София.

Той изтъкна като голям негов успех т.нар. северна скоростна тангента, която е 17 км и дава възможност да се стигне за 10 минути от единия до другия край на София.

Диков уточни, че предстои да бъдат изградени връзки с тази тангента със северните райони на София.

Той изброи и редица проекти, по които вече се работи – Северният парк, за който има приета обща концепция, която  предвижда сериозно развитие, така че да стане основен като Борисовата градина и Южния парк.

"От 70 години насам пък стои на дневен ред изграждането на парк Изток, за който чак сега вече са възложени планове и целта е в ускорени темпове да се пристъпи към реализацията им. Разработваме 14 гробищни паркове, които са на различна фаза на проект. Проблемът с гробищата в София е много тежък и това е една много важна задача“, обясни още Диков.

Петър Диков е главен архитект на София от 2006 г.

През годините името му бе замесено в доста спорни решения за София. Последният скандал, свързан с него, бе за строеж на жилищен комплекс до мястото, където бе "Софияленд" и кортовете "Малееви".

Диков е и в основата на първият официално внесен доклад в СОС. Той е за избор на нов главен архитект на София чрез конкурс. Докладът е от общинските съветници от коалиция "Сердика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

klrzo

преди 8 години

До terzo, и ти ли си хапна покрай тоя рушветчия Диков, бе? Няма злоба, има справедливост. Да си върви Диков да си проектира мавзолей и за себе си и за тая простачка Франдъкова.

31

Ураааа

преди 8 години

Диков е типичния пример за наглец, които е захапал кокала и не пуска... Не знам каква е причината за това негово решение, но София днес определено трябва да празнува.Един крадец и мошеник по-малко в ръководството на София.

30

Т. Георгиев

преди 8 години

Йеее, най-накрая!!! Диков имаше безумна визия за развитие на София - всички зелени територии да се унищожат, а на тяхно място да се построят сграни на 2-3 метра една от друга, без тротоари и без паркинги.Сега поне се разкара, че още няколко години ако беше останал, София за нищо нямаше да става.Дано следващият главен архитект да е малко по-умен и на първо място да мисли за хората, които ще живеят в града, а чак след това да мисли за подкупи и далавери.

fallback