Снимка: кадър bTV
fallback

Жители на блок от столичния квартал Младост протестират в продължение на седмици заради план за новостроящи се спортни зали.

Идеята за новите спортни зали безпокои хората от блок 326.

Oще по темата

Според Виолета Влахова, която живее в блока от 16 години, в проекта за ледена пързалка с над 1000 места и голяма закрита площадка с няколко игрища има много недомислици.

"Тази "Арена Айс" се обявява като място за спорт, обаче тя е много висока и ще покрие нашия блок, 18 метра някъде, защото там ще има много магазини, кафенета и ресторанти. Тоест това ще бъде един търговски център или мол", обясни тя пред bTV.

Хората твърдят, че и инсталациите за поддържането на леда също крият опасности.

"За производството на лед се използва амоняк, който се използва и за бойно отровно вещество. Тонове ще се използват, защото тя ще е 30 на 60 метра", допълни Влахова.

"Нашият блок не е против самото съоръжение като такова - напротив. Ние сме "за", но не мястото да бъде тук. До този момент общината действа абсолютно ултимативно. Те взимат своето решение, прокарват го и никой нищо за нищо не пита, а просто информира", посочи и Иван Милов.

Решението е обжалвано в съда, но жалбата е отхвърлена. Въпреки че залата е гласувана от общинския съвет, оказва се, че проектът може да се спре.

"Не е възможно да са разбрали случайно, тъй като планът е бил обществено достъпен по времето на съобщаването. На хората нищо не им пречи да си организират една подписка и да заявят съвсем конкретно и категорично какви са им желанията", разясни Стефан Цанков, главен архитект на район "Младост" в София.

Дотогава хората от блок 326 ще излизат на протест всяка седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 8 години

До MenТе искат, а защо не го поискаха последните 25 години или им е удобно сега преди изборите под диктовката на някой опонент на кметицата да правят предизборен ПР. Всеки ден минавам от там за път за работа - винаги съм се възмущавал за състоянието на площите пред въпросния блок- изоставени и занемарени. В един момент общината на нейна земя реши да направи спортно съоръжение и протест- ами да са се сетили по рано да протестират - защо сега?

37

Съобщение

преди 8 години

От радост, че ще се строи тази зала, всички апартаменти в околните блокове са обявени за продан. Нали така?

36

Младост

преди 8 години

До анонименТе всички са супер доволни когато стоят високи сгради пред техните апартаменти, умират от кеф да живеят без слънце. Аз ако съм на хората от блока ако строежа тръгне продавам и се изнасям, който иска да живее в пещера.

fallback