Снимка: архив Булфото
fallback

Свещеникът Петър Василев от столичния храм "Св. вмч. Мина" дава благословии и виртуално, във Facebook. Той присъства активно в социалната мрежа, поучава приятелите си ненатрапчиво, пише вестник "Стандарт".

Всеки ден с кратки четива припомня житията на светиите, почитани от Църквата на тази дата, и споделя прочетени от него поучителни четива.

Отец Петър със собствени сили направил и сайт и на черквата в село Расник, Пернишко, като го напълнил постепенно с много и полезни четива. Също така публикува и всичко, свързано с историята на храма, ремонтите и богослуженията.

"Имам в компютъра си много полезни четива за православието, но защо да ги държа там само за себе си, като може да ги споделя и с други хора и те да ги прочетат", казва отецът. Така се надява да привлече и дарители както за ремонта на черквата, така и за празничните обеди с миряните.

Сега пред него има още едно предизвикателство. След Богословския факултет съпругата му завършила и магистратура по педагогика. Няколко години сменяла учителски места, но вече се е установила в столична детска градина в района на енорията, където служи отец Петър.

Предложила на колегите да преподава на децата православие и те приели, но се оказало, че желаещите са много, а освен децата часовете по вероучение искали да посещават и родители.

"Може би ще се наложи да помагам и аз", казва отец Петър с притеснение, защото досега не е преподавал на малки деца. Доволен е обаче от проявения интерес и е сигурен, че ще се справи, също както се е справил сам и с направата на сайт с богато съдържание. Няма да се откаже да дава на хората благословението и през страниците на Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Петър

преди 8 години

Бъдете човеци

2

Анонимен

преди 8 години

Добра инициатива. Тук ключовата дума е "ненатрапчиво".

1

Баба Василка

преди 8 години

Мерси за инфото, пратих му покана за приятелство.

fallback