Снимка: архив, Булфото
fallback

Много от столичните бездомници отказват да получат социална помощ от трите центъра, в които могат да бъдат настанени, каза в ефира на България Он Ер Милена Янкулова от дирекция "Социални дейности" в Столичната община. По думите ѝ това са хора, които са свикнали на този живот, те не искат да изпълняват правила, които са свързани с услугата, която им се предоставя.

Експертът уточни, че в повечето случаи бездомниците са с нисък ценз на образование - обикновено то е средно и не винаги социалните работници успяват да намерят работа за хората от улицата. Въпреки това Янкулова обясни, че при желание от страна на бездомника се прави връзката с бюрото по труда.

Oще по темата

Тя обясни и че профилът на бездомниците също е най-различен. Голяма част имат икономически неизгоди, други пък имат заболявания и семейството ги е отритнало.

Според Елеонор Генова от проекта "Градски номади", който изследва проблемите на хората без дом и нагласите на обществото към тази група, скитниците имат нужда от помощ от хората. Тя не може да каже точната бройка на бездомниците, затова изследването се занимава по-скоро с тяхната житейска история и причините, които са довели до това незавидно социално положение.

 "Обществото трябва да разбере, че това са нормални хора, които са стигнали до най-уязвимо състояние. Бездомните хора отказват помощ заради липсата на доверие, защото са отлъчени от обществото, загубили са надежда. Но ако се изгради връзка с тях, те приемат помощ", заяви Елеонор Генова.

По думите ѝ първият бездомник, който живее вече в мобилна къща, е много доволен и поддържа новото си жилище. Той е участвал в построяването на новия си дом, което е и идеята на инициативата.

Следващата стъпка ще бъде изграждането на мобилни бани. Тази идея ще получи пълната подкрепа на Столичната община, обеща експертът Милена Янкулова. Тя обобщи и, че човешкият ресурс е най-ценният ресурс, който може да даде Общината за подобряването на живота на тези хора.

Вижте повече във видеото на България Он Ер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Трябва да се направи закон за борба със скитничеството и всички тези ненормални *** да се затворят някъде далече от нормалните хора.

17

кръстоносец

преди 8 години

има толкова пустеещи села с изоставени къщи полусрутени и тревясали дворове. ама по-добре бездомен гражданин отколкото имотен селянин. мислене от комунистическо време когато селянин е било обидна дума.

16

Анонимен

преди 8 години

До 18Всъщност наистина страхотен коментар ...ако е написан с ирония.

fallback