Снимка: Reuters

Рок и джаз сватбите са хит сред младите двойки в София. Специалните услуги се предлагат от няколко години в обредния дом в София, а сватбарите, решили да се възползват от тях стават все повече.

Това разказа пред ”Дарик” директорът на Столичния дом за радостни обреди Саша Габровска.

Рок и джаз сватбите са ритуали с традиционните тържествени слова и популярни мелодии от съответния жанр. „Имаме доста рок сватби. Младоженците не идват със сватбени рокли и костюм, идват с дрехите си, с моторите си - много е интересно. Джазът вече е малко по-тежък. Свири се на живо. 3-4 момчета завладяват всичко. Когато започнат да свирят, хората се чудят кого да гледат - тях ли, длъжностното лице, послед продължава тържеството", обясни Габровска.

Тя съобщи, че до средата на годината в София са се венчали 2285 двойки или със 150 двойки повече спрямо същия период на миналата година. По традиция месецът на сватбите е май, следван от затишие през лятото, и нов младоженски наплив през септември.

Каквато и сватба да се прави, бракът става законен само с подписване в специална обстановка - с герба и знамето на България, припомня Габровска.

В София има 6 обредни зали. Любопитното е, че всеки ритуалчик има свое тържествено слово, което произнася в кратка или дълга версия. Дължината зависи от атмосферата в залата.

„В момента, в който обредното лице усети, че младите се вълнуват, че това, което им говори им харесва, че те слушат с внимание, а и гостите слушат - го правят по-дълго. Говорят хубави неща, различни. Когато видят, че отсреща наистина са дошли просто формално да се подпишат, правят го по съкратената процедура", разказа директорът на Столичния дом за радостни обреди.

Сред любопитните случаи през тази година е двойка младоженци, които са поискали от обредния дом кумове под наем, тъй като не можели да си намерят.
 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 5 години

Малко разнообразие след досегашната просташко-чалгаджийска мода или пък другата крайност- поамериканчена и снобска церемония.

4

Митко

преди 5 години

Снимката е от Полша. Какво общо има със сватбите в София?

3

Анонимен

преди 5 години

Сигурна съм, че това не се случва само в софия - статията е като реклама на местните обредни зали. Има доста по-приятни места за сключване на брак, класически или не, в страната. Иначе лошо няма - едни се венчават в народни носии, други с мотори и каски, важното е любов и разбирателство да има, била тя сватбата стандартна или не - всеки си има предпочитания и виждания по въпроса :) Стига да не дъни чалгия, подкрепям ги всичките.