Снимка: Reuters, архив

Взето е решение психиатричната болница в Курило да бъде преместена в София, обяви пред Нова телевизия директорката на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова.

Планувано е преместването да стане следващата година. В момента болницата има два сериозни проблема - лошата материална база и малкото персонал, който работи с много ниски заплати.

Отделенията в лечебното заведение са 4 на брой. Две от тях са с по 30 легла, другите две с по 35. На смяна има дежурни само двама санитари, една сестра и един лекар.

"Тук често постъпват пациенти, които са агресивни и с опасно поведения. Справянето с тях е трудно. Липсва и специализирана охрана , която да е обучена да работи в такива условия, но за да има такава трябва да се промени нормативната уредба", заяви д-р Гълъбова.

Още по темата

Сестра Велчева работи в болницата от 40 години и е преживявала тежки инциденти. "Най-малкото е вербалната агресия, бутането, драскането. Това е нашето ежедневие. Ако се отървем само с насиняване по ръката, ние сме доволни", споделя тя.

Въпросът със заплатите се очаква да бъде решен отново следващата година, когато възнагражденията ще бъдат повишени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase