Снимка: архив, Булфото
fallback

Двете решения за паркирането в столицата касаят различни дела, обясни пред телевизия Bulgaria On Air Емил Йотов, секретар на сдружение "Софийски обществен съвет".

Миналата седмица Административният съд (АС) в София отмени решението на СОС за определянето на цени за паркирането в "синя" и "зелена" зона и го определи като незаконно. Преди ден Върховният административен съд (ВАС) пък се произнесе, че поставянето на скоби и зоните за паркиране в София е законно.

Oще по темата

"Първото решение на АС касае решението на СОС за определяне на цени за сините зони, за репатриране и за поставянето на скоби. Решението на ВАС се отнася за друго дело, което беше образувано от областния управител и нашето сдружение се присъедини към него", обясни Йотов.

Нашите претенции са, че СОС не е компетентен орган да приеме наредба за организация на движението. Освен това Центърът за градска мобилност не би трябвало да извърша тази дейност, то е търговско дружество. Според закона контролът по организацията на движението може да се извършва от служби по контрол. Търговското дружество не е такова, обясни той.

Решението на Върховния административен съд, че таксите за паркирането в синята и зелената зона в София са законни, ще тежи на съвестта на съдиите, тъй като то не е по съществото на делото, обясни той.

По първата жалба аргументите са, че СОС не е приел такса за извършваните услуги за паркиране, а е приел цена. Разликата е, че таксата е разходно ориентирана и тя се определя по строги правила. Докато СОС е приел цена, която се събира от търговско дружество, което не е в рамките на закона, обясни той.

Този основен аргумент обаче не е взет предвид от АС. "Съдът е намерил първата причина, с която да отмени това решение и не се е задълбочил в това да обсъди останалите", каза още той.

И тук ще чакаме решение на ВАС, защото СОС ще обжалва това решение. По думите му това е маневра на общинските съветници, която да им даде време да приемат отново тези цени.

"Ако ВАС потвърди това решение, хората ще имат възможност да си поискат парите обратно. Хората ще могат да водят дела срещу общината за парите, които са плащали за паркиране, за служебен абонамент, за закупуването на винетки, за глобите за поставени скоби", обясни Йотов.

Има още един проблем – тъй като парите са събирани от търговско дружество, въпросът е кой евентуално ще ги връща и няма ли да бъдат ощетени столичани два пъти, попита Йотов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Васо

преди 8 години

Голямата лъжа е, че щяха да правят уж паркинги със събираните пари, пък за толкова години нищо не направиха. Да направят един одит на това дружество, да се види колко пари са събрали и къде се похарчиха. Пък после Фандъкова да даде обяснения на столичани и гости на столицата, преди да се кандитатира отново за кмет. А и всеки друг кандидат да каже как ще оправи тая работа. Щото, както е тръгнало скоро синя и зелена зона ще има и за цяла България от столицата до Горно, и Долно ***. Много пара.

15

Анонимен

преди 8 години

Като ги преписвате тези новини поне чуйте какво приказва човека. Не синята зона е незаконна, ами цените за паркиране, репатриране и скоби и служебен абонамент. ВАС е казал, че паяците и скобите са законни, както и че тия търгаши от ЦГМ се разпореждат с общинските пътища законно.

14

Анонимен

преди 8 години

НИКЪДЕ в Европа НЯМА скоби!!!!НИКЪДЕ!!Никъде в Европа глобата за паркиране в зоната без тикет не надвишава сбора на работните часове!!!НИКЪДЕ!!!Никъде в Европа няма РЕПАТРИРАНЕ ако не си платил тикета!!!НИКЪДЕ!!Само в хайдушка София го има това чудо.Само при Бойко Методиев Борисов, доказан криминален елемент!!

fallback