Снимка: "Прототип" ЕООД
fallback

Три стъклени купола под формата на капки ще покрият останките от Древна Сердика, които лежат между сградите на президентството и МС. Това предвижда проекта за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго, който трябва да е готов в края на октомври.

Oще по темата

Големият купол ще бъде разделен на три по-малки подкупола, така че долното пространство да се запази в неговата цялост, а горе човек да има възможност да обикаля, да се доближава до древна Сердика, да гледа през стъклата, разказа за идеята си арх. Генчо Начев от "Прототип" ЕООД пред БНТ.

Той и колегите му са автори и на видимата стоманена конструкция на остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. Самата стомана на английската сграда пък се е ляла на "Илиянско шосе".

Стъклената обшивка ще бъде около 800 кв. м, тя ще е подсилена и ще може да издържи товар от над 250 кг. За да се предпазят хората, отдолу ще има допълнителни слоеве специално стъкло, което дори да се напука няма да пада. Вентилация пък ще охлажда обвивката, за да не стане като в парник.

Ларгото ще бъде част от подробния устройствен план на централната градска част, който вчера беше приет от СОС. Той е възможно най-консервативен - залага на опазването на паметта на града както като пространства и като сгради, така и като зеленина, обясни главният архитект на София Петър Диков. Планът предвижда и отчуждаване на имотите, под които лежи амфитеатърът на Древна Сердика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Гай Баньо Ориджинал

преди 8 години

Е сетихте се браво!

15

Г.Т.

преди 8 години

В този парник няма да ви кажа колко дУмаЧи и крастЪвиЧи могат да се отгледат през студените месеци!

14

Анонимен

преди 8 години

Една тайна организация в протоколите си, случайно намерени от жената на един от участниците й и предадени в Царската тайна полиция на Русия през 1912, и които били публикувани, а седмица след това иззети от всички книжарници и забранено да се публикуват в Русия, която е направила Френската буржоазна революция, споделя за себе си, че тя възнамерява да предизвика 3 световни войни, да властва в политиката на държавите отменяйки монархиите и създавайки "демокрации" с многопартийни системи, в които ще внедрява своите агенти, и възнамерява да постави свои доверени лица на ключови позиции които ще ***

fallback