Снимка: Bulgaria On Air

Шест големи ремонта се извършват в София към момента. В над 40 точки на града се извършват по-малки текущи ремонт – изкърпване, ремонт на тротоари и др., каза в ефира на Bulgaria On Air зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов.

Той уточни, че обектите не са много, но са изключително важни за движението в града. "Това са ключови точки, които от доста години се нуждаят от капитален ремонт", обясни Христов.

Още по темата

На 16 юли трябва да е готов тунелът, който минава под "Цариградско шосе" и свързва Телевизионната кула. Към момента заложените срокове се спазват и поетапно се пускат в експлоатация готовите отсечки.

Най-късно до 15 септември трябва да приключат ремонтите на основните пътни платна там, включително полагане на маркировка и елементите на организация на движението. До края на октомври трябва да са готови локалните платна, разказа Христов.

Едновременно с ремонта на "Цариградско шосе" се наложи и ремонт на бул. "Ал. Малинов" и това предизвика нови задръствания в района, призна зам.-кметът.

Като причина за едновременното започване на ремонт на толкова ключови обекта, той обясни, че строителният сезон у нас е сравнително кратък и се прави всичко възможно да се възползват от него.

Краят на юли е срокът за приключване на строителни дейности в "Младост", обеща Христов.

По повод двата инцидента около пропадането на пътното платно около изграждането на метростанциите на бул. "Черни връх" зам.-кметът обясни, че днес ще се проведе среща, на която да се установят причините за слягането на земните пластове в района. Експертите вече са излезли със становища, очаквам предложения за мерките, които да вземем, каза още той.

Продължава строителството на метростанцията и наземната работа по пътните платна около кръстовището на "Сребърна" и бул. "Черни връх". Краят на август е срокът за пускането на това кръстовище, догодина ще е готова метростанцията и тунелът, каза още Христов. По негови думи очакваните прогнози са, че около 60 хил. души ще се възползват от подземния транспорт.

Христов посочи, че ползите от пускането на метрото са много – икономически, екологични.

"Предварителни проучвания се сбъдват, в някои случаи са постигнати по-добри показатели от предвиденото. Намалява се времето за движение, до 25% са намалени вредните емисии, които се отделят в града", каза зам.-кметът.

Подменя се и транспортният парк на столицата - 126 нови автобуси вече са по улиците на града, има 20 нови трамвая, 90% от тролейбусния транспорт е обновен. До две седмици ще подпишем договор за доставка на още 110 автобуса, изреди Христов.

На този етап не се мисли за повишаване на цените на пътуване в градския транспорт. Втора поредна година Центърът за градска мобилност е без задължения, допълни зам.-кметът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase