Общ преглед

За осма поредна година в София се проведе "София прайд". Тази година фокусът на парада бе протест срещу дискриминацията на гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора в образователните институции.

Според организаторите на прайда с подобен проблем са се сблъсквали почти всички хора с различна сексуална ориентация, особено във сферата на висшето образование.

Още по темата
Участниците в шествието се събраха малко преди 18 часа в Княжеската градина в София. Сред множеството имаше и дипломати, представители на културни институции и на НПО.

По-късно прайда премина покрай Софийския университет "Св. Климент Охридски", паметника на Васил Левски и Софийската опера  и балет, като достигна до площад “Независимост”.  От там "София Прайд" продължи към изходната си точка - Княжеската градина.

Шествието протича без инциденти и провокации, отчитат от полицията.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес в София се проведе и анти гей парад под надслов "Бъди нормален". Протестиращите преминаха и покрай Общината и поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради това, че подкрепя "София Прайд".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар