Снимка: Булфото, архив
fallback

Трите понита и конете на общинската фирма "Егида" се оказаха в центъра на спора между граждански организации и проектанти.

Три неправителствени организации за защита на животните - Фондация "Вземи ме вкъщи", Сдружение "РПЦ - На ти с природата" и Сдружение "Приятели за животните", се обявиха в защита на конната база в Борисовата градина, чието преместване пък фигурира във всички седем проекти, участващи в конкурса за устройствена концепция на парка.

"Това е най-зелената конна база от гледна точка на парковата среда и е едно от малкото места с толкова удобна локация, която дава възможност на много деца и млади хора да получат достъп  до нея, а мястото, на което е предвидено да се премести не е толкова атрактивно", заяви Таня Кирова от фондация "Вземи ме вкъщи" по bTV.

Оказа се, че виждането на всички проектанти е конната база да отиде в Ловния парк, близо до "Симеоновско шосе".

Архитект Атанас Ковачев мотивира предложението с факта, че сега конната база се намира на мястото между два големи булеварда и заради конюшните се блокира прекия път на хората през парка.

"В Ловния парк открихме удобни сгради за конете, те са общинска собственост, а тук ще има парк, който ще е добре благоустроен. Предлагаме тази територия да е публично-общинска собственост", обясни още той.

Ковачев добави, че конната база винаги е била на загуба, което обаче даде допълнителен мотив на Киркова да попита какво ще стане с нея, ако отиде на неатрактивно място и достъпът до нея бъде по-затруднен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Петърчо

преди 9 години

До Анонимен (1) За да имаш пони трябва баща ти да е крал. Ама много крал. :) Иначе по темата... Мястото на кончетата им е там защото на голяма част от софиянци и техните малчугани Борисовата градина е удобно място откъм транспорт. Двата лъча на метрото + автобусни спирки. Това за което трябва да се помисли е подземен или надземен гараж , разбира се ако това е възможно в този район. Е разбира се не в Борисовата градина.

5

Анонимен

преди 9 години

Кончетата пък какво ви пречат? А, да, някоя мутра си е харесала терена...

4

Радев

преди 9 години

Преди време се говореше, че Бербатов е хвърлил око на конната база и иска там да построи детска футболна школа. Дано да не е вярно, защото би било глупаво заради това да махат кончетата. Живея наблизо и почти всяка седмица водя дъщеря си да поязди понитата.

fallback