Снимка: БТА
fallback

Утре, на 8 юни, понеделник, в 12.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената церемония, с която ще бъде открит паметник на българския цар Самуил в столицата. Церемонията за откриването на паметника на цар Самуил ще се проведе до сградата на базиликата "Св. София".

Фигурата е висока около 4 метра, а заедно с постамента ще достига внушителните 6 метра. Короната, предметите и дрехите на владетеля са заимствани от исторически предмети, а главата е възстановка на автентичния череп на цар Самуил, пише Нова телевизия.

Проектът е на Александър Хайтов, син на писателя Николай Хайтов. Днес по обед величественият монумент зае своето място пред очите на стотици любопитни. А в публичното пространство се разрази спор дали очите на владетеля трябва да светят.

В интернет започна подписка против поставянето му до базиликата "Св. София". Тя е инициирана от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов. С нея той призовава кметът Йорданка Фандъкова да отложи официалната церемония, на която се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев. Недоволните критикуват стила на изпълнение на монумента и мястото, на което се планира инсталирането му.

Междувременно Чобанов влезе в спор с автора на монумента Александър Хайтов трябва ли очите на цар Самуил да светят в тъмното. "Направил съм нещо, което го няма в цял свят - един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, очите му леко ще фосфоресцират. Просто очите му ще изглеждат като живи", посочи Хайтов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Анонимен

преди 8 години

Типично по български-никога няма да се направи нещо, а против него да не сочат няколко "компетентни" личности! То и по света е било така,нали са отричали и Айфеловата кула , а сега е символът на Париж!

151

Анонимен

преди 8 години

От КАТ заявиха, че очите задължително трябва да светят и през деня. Когато пред него преминава правителствен автомобил трябва да превключва от дълги на къси светлини за поздрав. А когато светофара се развали, очите му трябва да светят в различни цветове и статуята да се върти и да регулира движението.

150

Анонимен

преди 8 години

Не е толкова лош, със или без светещи очи, само не знам защо трябва да е забил поглед в земята!!!

fallback