Снимка, архив Булфото

По тема върху повестта "Гераците" на Елин Пелин или съпоставка на цитати от стихове на Христо Ботев и Пенчо Славейков пишат днес кандидат-студентите на изпита по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи пресцентърът на СУ.

В 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората бяха изтеглени темите, а кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес са 1197. Първата тема, която студентите могат да изберат, е "Човекът,
домът и родът в повестта "Гераците" на Елин Пелин". Темата е изтеглена от Светлана Богомилова от Видин.

Кандидатите, избрали втората тема, трябва да съпоставят цитатите: "В тъги, в неволи младост минува, кръвта се ядно в жили вълнува, погледът мрачен, умът не види добро ли, зло ли насреща иде" от стихотворението на Христо Ботев "Борба" и "Докле е младост, всичко е шега; не хвърля сянка на сърце тъга; дори тъгата извор е на радост - докле е младост, ах, докле е младост!" от "Докле е младост" на Пенчо Славейков. Темата е изтеглена от Никол Гавадинова от Самоков.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по български език и литература, са Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационни науки; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Румънска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Изпитът е писмен и продължава четири астрономически часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase