Снимка: архив Булфото

Паметникът на Цар Самуил в столицата ще бъде открит официално в понеделник. Монументът ще бъде поставен в парковото пространство пред базиликата "Света София".

Така скулптурата на великия владетел ще се извисява на няколко крачки от катедралата "Св. Александър Невски" и Народното събрание. Царят е изобразен изправен, но свел глава. Държи меч в лявата ръка и жезъл с кръста в дясната.

Още по темата

В официалната церемония по откриването почит пред паметта на великия български владетел ще отдадат президента Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, Негово Светейшество патриарх Неофит, шефката на парламента Цецка Цачева и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Паметникът се издига по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и неговата епоха, наричана от историците "българската епопея" за независимост, съобщиха от Столична община.

Инициативата е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и представители на националните институции и се реализира с дарение на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, и с подкрепата на Столична община.

В проведения от Фондация Българска Памет конкурс през 2014 г. са внесени 21 проектни предложения, от които 7-членно жури избра за реализация проектът на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова.

В тържествена церемония ще вземат участие Националната гвардейска част, Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase