Снимка: архив Булфото

През тази учебна година учениците завършващи седми клас в София са 9 210 или в сравнение със седмокласниците от миналата учебна година са с около 500 по-малко, съобщи в интервю за БТА началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Евгения Вълкова.

Тя уточни, че броят на паралелките в гимназиите в София през тази година е почти равен на този от миналата учебна година.

Профилираните паралелки за прием след седми клас сега са 198, а професионалните паралелки са 103 и няма тенденция за увеличаване или намаляване на паралелките, посочи Вълкова. Тя отбеляза, че се запазват професионалните паралелки, за да може да се даде възможност на учениците за по-голям избор на професии и специалности. През тази година се възстановява специалността "Мебелно производство" с професията "Техник технолог в дървообработването".

7 882 са планираните места за прием след седми клас в София

7882 са планираните места за прием след седми клас в София - 5190 са местата в профилираните гимназии, а 2 692 са местата в професионалните гимназии. Седмокласниците са 9 210, но учениците, които изкарат на националното външно оценяване по български език или по математика поне една "двойка", няма да участват в класирането за прием в гимназиите, заяви Евгения Вълкова.

Попитана дали очаква да има по-голяма конкуренция между седмокласниците, които желаят да бъдат приети в езиковите гимназии в София, началникът на Регионалния инспекторат по образование отговори, че отсега не може да се каже дали конкуренцията ще е по-голяма, защото всичко зависи от резултатите на учениците.

През тази учебна година само в две езикови гимназии в София - в 164-та Испанска езикова гимназия и в Първа английска езикова гимназия, ще се приемат по 28 ученици в паралелка след седми клас, каза Евгения Вълкова. Тя отбеляза, че в тези гимназии има много кандидати, но няма как да се увеличи броят на паралелките в осми клас в тях, защото в сградите на тези гимназии се помещават и основни училища. Затова се дава възможност на 164-та Испанска езикова гимназия и на Първа английска езикова гимназия да приемат в паралелките си от осми клас по 28 ученици, обясни Вълкова.

В 91-ва Немска езикова гимназия и в 9-та Френска езикова гимназия паралелките за прием след седми клас ще са с по 26 ученици, защото тези училища са в самостоятелни сгради, поясни Евгения Вълкова. Тя съобщи, че приемът, като брой на паралелки, в нито една от езиковите гимназии в София не е увеличен за учебната 2015/2016 година спрямо миналата година.

На 20 май и на 22 май са държавните зрелостни изпити в 12-и клас

На 20 май и на 22 май ще се състоят държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националното външно оценяване в седми клас по български език и литература, и по математика.)

Матурите са от 8.00 часа сутринта, а изпитите в седми клас - от 10.00 часа. Както и в предишни години седмокласниците ще се явяват на външното оценяване в училищата, в които учат, а зрелостниците ще бъдат разпределени на случаен принцип в кои училища да държат матурите.

Във всички училища в София, в които ще има държавни зрелостни изпити в 12-и клас, ще има камери в класните стаи и записите от тях ще се съхраняват един месец, каза Евгения Вълкова. Тя добави, че на външното оценяване в седми клас и на матурите в 12-и клас ще има по двама квестори в класна стая. Квесторите няма да са учители от съответното училище, а ще са от други училища, като те не трябва да са учители по предмета, по който е съответният изпит.

Родителите на седмокласниците не трябва да показват своето притеснение пред своите деца за националното външно оценяване, а да им осигурят спокойствие, защото то е изключително важно за успеха на учениците, препоръча началникът на образователния инспекторат.
 
За някои седмокласници външното оценяване е поредното явяване на изпит, защото са участвали и в различни
олимпиади през годините, но за някои ученици това може да е първи изпит, каза Евгения Вълкова. Затова тя препоръча на всички седмокласници да са спокойни на изпита, да не бързат, а да четат внимателно условията на задачите - независимо по кой предмет се явяват.

За националното външно оценяване в седми клас в София ще бъдат формирани две комисии - за проверка и оценка на изпитните работи по български език и литература, и по математика, съобщи Вълкова. Работите ще бъдат засекретени в деня на съответния изпит и ще бъдат предадени на комисиите за проверка, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase