Снимка: архив, БулФото

42 хил. души е прогнозното натоварване на новия участък на метрото до Бизнес парка, който ще бъде официално открит днес. Трафикът ще бъде намален с 20%, заяви шефът на "Метрополитен"-а Стоян Братоев.

За работата си вчера той беше предложен от правителството за награждаване с орден "Стара планина" – първа степен. Така са решили, коментира лаконично Братоев и допълни, че всички участъци са строени под негово ръководство. Според него обаче наградата е за всички строители.

Още по темата

По думите му всеки пътник, който ще ползва новата отсечка, ще спестява на всяко пътуване между 18-20 минути, което прави дневно около 9000 човекочаса.

Новите три станции на софийското метро са "Александър Малинов", "Акад. Александър Т. Балан" и "Бизнес парк". Отсечката ще бъде открита от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева.

След 14 часа тя ще може да се ползва от пътници – в първия ден безплатно. Влаковете до летището и Бизнес парка ще се редуват през един.

До края на месеца трябва да бъде готов и подземният паркинг, който е за 120 автомобила при Бизнес парка. Наземно ще могат да паркират още около 600 коли.

Очаква се до края на годината пътниците, които ползват метрото, да надхвърлят 350 хиляди на ден.

Ако до есента приключат всички административни процедури, се планира и да започне същинското строителство на третата метро линия от "Ботевградксо шосе" до квартал "Овча купел".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase