Кметът Йорданка Фандъкова проверява завода за преработка на отпадъци. Снимка: БТА

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова очаква до края на лятото да бъде завършен заводът за преработка на отпадъците и да започне неговата пробна експлоатация. При проверката за напредъка по изграждането му градоначалникът заяви, че за "по-малко от година започваме да обслужваме завод, който да се използва за нуждите на столицата десетилетия напред".

Още по темата

По думите й над 70% от всички общи дейности вече са изпълнени и проектът е почти завършен. "Още няколко месеца остават до пускането в експлоатация. При четири от сградите строително-ремонтните дейности са завършени", каза кметът.

Остава довършване на една от сградите, в същото време се монтира оборудването, като част от него вече е завършено.

"При една от сградите вече се извършва и изпробване на оборудването. Индивидуалните проби започнаха от 20 април, продължава монтирането на оборудването и изграждането на подземните мрежи. Очаквам до края на юни напълно да бъде завършено и монтирано оборудването и да останат само вертикалната планировка", каза още Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Заводът за преработка на отпадъците край София е с капацитет 40 хил. тона годишно. Той се изгражда в местността "Садината" край гара Яна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase