Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА, архив
fallback

Над 250 коли, паркирани на зелени площи и тротоари, са били вдигнати от началото на годината, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV.

До момента общината е наложила 190 акта и над 1200 констативни протокола за неправилно паркиране.

"Санкциите и сега са достатъчно високи", допълни тя, но подчерта, че справянето с нерегламентираното паркиране е обща задача и гражданите трябва да работят заедно със Столична община.

Според Фандъкова сегашният контрол е достатъчно ефективен, въпреки че не винаги се правят проверки и се вдигат нарушителите. С приоритет са междублоковите пространства и зелените площи.

Oще по темата

Фандъкова описа и ремонтите, които ще се извършват до края на годината.

Едно от възловите места, което предстои да бъде изцяло реконструирано, е кръговото на Руски паметник. Планът предвижда и смяна на ВиК мрежите. Трамвайната линия ще бъде изместена двупосочно по бул. "Скобелев", за да има нормален режим на кръгово движение. За първи път в столицата ще се изгради "зелена" трамвайна линия – по това трасе трамвайните мотриси ще преминават върху трева, а не върху асфалт.

След 1-ви юни започват ремонтните дейности по оставащата част от бул. "Цариградско шосе" от Алея Яворов до 4-ти километър. Там се очаква затруднение на движението, тъй като ще бъде ремонтиран и мостът над алеята.

Предвижда се и още един ремонт на възлово софийско кръстовище – това на бул. "Иван Гешов" и бул. "България". Планът е да се изгради кръстовище на две нива – горното да е с кръгово движение, а трамваят да минава отдолу, където ще има и светофар. Кога ще започне този ремонт, все още не е ясно, тъй като ще се изчака отваряне на някой от другите ремонтирани обекти, за да не се затрудни движението в столицата.

В момента тече ремонт по последния участък от пешеходната зона на бул. "Витоша", който се очаква да бъде завършен до края на юни. От 1-ви юни започва и реконструкцията от НДК до Южен парк, като са предвидени подмяна на трамвайните релси, поставяне на улично осветление, озеленяване и залесяване.  

В дългосрочен план за столицата се предвижда изграждането на повече велоалеи, подмяна на болни и стари дървета с нови, както и засаждането на още по софийските улици. Фандъкова обяви като цел над 800 дървета по улиците на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 9 години

Смях! За 4 месеца -250 коли ,вдигнати ,като могат да вдигнат 1000 за един ден! А тези глоби отиват в Общината, която изглежда,че няма интерес от допълнителни средства!

69

Ivan V

преди 9 години

ето още един такъв юнакhttps://murphystreet.wordpress/2015/04/24/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b0/

68

Анонимен

преди 9 години

Бивш застраховател: Знаете ли, че ако паркирате на забранено място и ви демонтират гумите, каското не поема щетите.

fallback