Снимка: Dnes.bg
fallback

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

Анонимен

преди 8 години

Къде да паркираме, в стари квартали, пр. Редута, долен лозенец горен лозенец, или квартали с блокове 16 етажа и няколко парко места пред тях, Дианабад, Младост 1 и тн. Къде??? 112 апартамента и 8 парко места. Ок лукс е да имаш кола в европа, но глобите не са 2/3 от мин работна. Ние сме хранилки, без алтернатва.

170

Анонимен

преди 9 години

Гледах видеото -кво да кажа държавата на абсурдите сме-на българите едва ли им прави кеф да живеят по този начин,но са принудени от милите ни безхаберни политикани

169

гост

преди 9 години

Една партия на изборите в Германия имаше на първо място в програмата си да въведе ограничения на скоростта по аутобаните там.Та вече никой не помни тази партия,сещате се какво е станало на изборите.Дано така стане и тук,въпреки че в Германия "мат'ряла" е малко по-друг...

fallback