Снимка: БТА

София, Харманли, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Приморско, Варна, Хисаря, Русе са част от градовете, които бяха отличени като най-добри в различни категории от традиционната надпревара между тях. Състезанието се организира за осма поредна година от "24 часа" и "Дарик" радио.

Голямата награда тази година отиде при София. Столицата получи отличието за най-добър град за живеене за 2014 година. Класацията бе подредена от читателите и слушателите на двете медии. Столицата си тръгна от церемонията с три награди – и за най-добрия град за култура, присъдена от НДК, и хай – тек град.

Голямата награда кметът на София Йорданка Фандъкова получи от президента Росен Плевнелиев. Тя посвети приза на бизнеса, който със своята отговорност поддържа работни места в най-тежките кризи.

"Това е награда за учителите, университетските преподаватели, учените, които дават възможност за най-доброто образование. За стотиците лекари, които дават добро здравеопазване, за творците, за софиянци, за инвестициите, които бизнесът и правителството инвестират в труда ни", каза кметицата. Тя потвърди, че от четвъртък софийското метро ще стига до летището.

Тази година организаторите връчиха награда за град-герой. Отличието отиде при Харманли заради геройството му да устои на бежанската вълна. Там е най-големият бежански лагер в страната. "Не зная да се радвам ли като знам какво мина през главата на харманлийци. Те са героите, благодаря им, че изтърпяха трудностите и продължават да търпят", каза, взимайки наградата кметът на Харманли Михаил Лисков.

За най-добрия град за правене на бизнес през миналата година бе отличен Пловдив. "Той има добра инфраструктура, висока квалифицирана работна ръка, смел бизнес, който работи в него, има най-високи показатели като индустриален и логистичен център през 2014 година", обяви строителният министър Лиляна Павлова, която връчи приза на кмета Иван Тотев.

Русе пък стана градът, избран от читателите на сайта на Дарик. Парти-градът на България за миналата година е Приморско, решиха хората, гласували в сайтовете на двете медии.

"Той има много широка плажна ивица, един от най-големите резервати "Ропотамо", природни забележителности и условия за приятна почивка и емоция", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Градът на спорта за миналата година е Бургас. Призът връчи министърът на спорта Красен Кралев. Той припомни, че Бургас има един от най-успешните европейски кметове, има най-бързо развиващата се спортна инфраструктура, има два стадиона, сто клуба, макар и да няма отбор в А група. Кметът на Бургас Димитър Николов пък обеща догодина най-малко един бургаски тим в А група.

Варна бе посочена за най-добрият град за живот на младите. Стара Загора бе отличена като най-перспективния град, Хисаря стана най-зеленият град, а Асеновград стана най-красивият град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase