Вежди Рашидов Снимка: БТА

Реформаторите обмислят инициирането на референдум в София за съдбата на паметника на Съветската армия. Това стана ясно от думите на депутата от Блока Петър Славов във времето за парламентарния контрол. Той зададе серия от въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов дали не е редно паметникът пред НДК и този на Съветската армия да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

И в двата си отговора Рашидов се обяви против рушенето на монументи. Той обясни, че премахването на един паметник не е работа на Министерството на културата, а на собственика му, който бил общината. За паметника пред НДК Общинският съвет вече реши да се премести. За този на Съветската армия обаче становище няма.

„Мястото на този паметник очевидно не се вписва с градската среда. Ще обсъдим с колегите в Реформаторския блок инициирането на местен референдум за това дали наистина този паметник трябва да остане там, или преместен в музея“, каза Славов.

Той припомни, че монументът на Съветската армия често е обект на протест и изрисуване, а общината харчи средства за охраната му. „Този паметник се намира в едно от най-знаковите пространства в София. Публичните пространства трябва да обединяват, а не да разделят хората“, каза Славов.

Вежди Рашидов призова всички да се разграничат от вандализма. Той обясни, че ако се вземе решение този паметник да се премахне, ще го прибере в музея, за да не бъде претопен.

По-рано Славов призова министъра да прибере в Музея на социалистическото изкуство и паметника пред НДК.

Рашидов обаче го защити. „Паметникът е в тежко състояние, но модерен паметник. Макар и направен в тоталитарно време, той разби клишето на партизанските четки“, каза Рашидов. Той обясни и че е изчислил, че разрушаването му ще излезе по-скъпо от възстановяването му.

„Някак си не е почтено и морално при жив автор, и то голям, да го събаряме“, каза още Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase