Снимка: архив, Булфото

В 18 действащи столични детски градини и ясли още има азбест в стените, алармират с писмо до медиите от Гражданското сдружение "За по-чиста България".

"Обещанията до 2020 г. да бъдат премахнати канцерогенните азбестови облицовки от столичните детски градини звучат цинично и безотговорно, щом сериозно е застрашено здравето на децата – бъдещето на нацията", заявяват от НПО-то.

Те допълват, че "новината" се знае в здравното министерство, не от днес, а още от началото на миналата година, но "оттогава в сградата на здравното министерство на площад "Св. Неделя" се смениха няколко министерски екипа, но така и не се е чуло някой да предприема нещо сериозно по въпроса, за да премахне надвисналата опасност над здравето на малчуганите. Още по-учудващо и обезпокоително в случая е бездействието, пасивносттта и пълното безхаберие и на експертите в Столична регионална здравна инспекция", заявяват от сдружението.

"За по-чиста България" настояват всички опасни детски градини да затворят врати незабавно, а на тяхно място е редно в най-кратки срокове да бъдат построени нови, без опасни канцерогенни етернитови плоскости.

"Да не забравяме, че след 1990 г. употребата на азбест в строителството е забранена в ЕС със специална директива, а и в България се предприети законодателни мерки за неговата забрана за употреба", изтъкват от неправителствената организация.

Вредните последици, предизвикани от вдишването на влакна канцерогенен азбест, могат да се проявят и години по-късно, предупреждават здравни експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase