Снимка: Булфото, архив
fallback

Съвсем скоро софийското метро ще бъде удължено с два нови маршрута, след като до май месец ще бъдат пуснати седемте нови станции до летището и до Бизнес парка.

Маршрут 1 ще бъде по трасето от станцията при Бизнес парка през центъра и с крайна точка станция “Сливница”. А маршрут 2 ще е от станцията на летището, през “Младост”, центъра, “Люлин”, “Надежда” и оттам отново центъра до станция “Джеймс Баучер” в кв. “Лозенец”, съобщава "24 часа“.

Oще по темата
Влакчетата ще се движат през едно по двата маршрута, а крайните им точки ще бъдат отбелязани с табели на мотрисите.

Предвижда се в пиковите часове влаковете по двата маршрута да се движат през 6 минути. За сравнение сега по втората линия те се движат на седем минути и половина. В участъка от “Младост 1” до “Сливница” пък, по който натоварването е най-голямо, минималният интервал на движение ще бъде свален на 3 минути, вместо сегашните 3 минути и половина, обясни пред изданието шефът на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

Той поясни, че с новите маршрути, ако пътниците искат да стигнат от Бизнес парка до летището, те ще трябва да слязат на станция “Младост 1” и от там да се качат на влакчето с крайна точка аерогарата.

Само след броени дни – в началото на април, ще бъдат пуснати първите 4 нови станции от “Цариградско шосе” до летището. След като това стане факт, пътуването от ЦУМ до аерогарата ще отнема точно 18 минути. Очаква се с разширението на първата линия още 45 000 софиянци да могат да ползват метро.

Когато в началото на май метрото бъде пуснато и до Бизнес парка, се очаква нови 90 000 души да ползват подземната железница.

Според прогнозите новите станции ще намалят замърсяването на въздуха с 11 000 т вредни вещества годишно, а шумът в района - с 15%. Очаква се ефектът върху трафика да е 18% по-малко задръствания и 8% спад на катастрофите.

И това обаче не са всички плюсове от метрото. От април пътуващите с влака София - Пловдив също ще могат да се возят на метрото, след като с четирите нови станции до летището е построена и малка жп гара над станция “Искърско шосе”. За удобство на пътуващите с влак на перона на гарата е направен вход към станцията.

Участъкът до летището е 4,95 км, две от станциите са надземни, а другите 2 - подземни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 9 години

Ако не капе таванът на подлезите на метростанциите, както се случва в Младост 3, ще е ок!

50

Анонимен

преди 9 години

Ако и не капе тавана в подлеза на метрото,както се случва на станция Младост 3,ще е ок!

49

Анонимен

преди 9 години

"не ми дреме, пак ще си ходя на работа с колата. дано повече мишки се примамят на метреото, че да не ми задръстват пътя"Аз пък ще си пътувам с метрото - хем е евтино, хем е бързо, хем не вреди толкова много на околната среда. А освен това вече ще е много вероятно да срещнеш някой приятел, съсед или колега, с което пътуването може да бъде доста по-приятно от това да киснеш сам в задръстването.

fallback