Снимка: БТА
fallback

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против решението на Столична община да бъде премахнат паметникът пред НДК, който от години се руши, и на негово място да бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Решението на местния парламент в София беше взето в края на миналата година след дълга дискусия за съдбата на паметника "1300 години България".

Oще по темата
Въпреки настояването на творческите среди паметникът да остане на мястото си, столичните общинари решиха, че той ще бъде демонтиран, а художествените скулптурни елементи от него ще бъдат демонтирани и предадени за временно съхранение в Музея за история на София, докато не се намери подходящо място за постоянно експониране на пластиките.

Рашидов призна, че експертният съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата е обсъждал пет пъти този въпрос.

"Паметникът е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и според мен е нужно той да остане там и да бъде възстановен по преценка на авторите“, коментира той.
Според него паметникът е част от една цялостта композиция и посегателство върху него ще компрометира градската среда.

Възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк не трябва да се обвързва със съдбата на паметника, още повече, че тематиката на двата символа не ги противопоставя, смята още той.

"Вярвам, че творческата потентност на българските творци може да намери пътя към помирението“, коментира Рашидов.

Той добави, че ще настоява за обогатяване на съществуващата композиция с място, където да се поставят плочите на мемориала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

амброаз

преди 9 години

Грозното може да бъде красиво хубавото никога

34

АНОНИМНА

преди 9 години

РАЗГЕЛЕ. НА ЕДИН МУ СВЕТНА ЛАМПИЧКАТА.

33

Ленинист

преди 9 години

Този паметник е един прекрасен спомен за хубавия град и живот който имахме! Селяни не.давайте акъл вие трябва да работите в селскотопанските отрасли както навремето.

fallback