Снимка: архив Булфото
fallback

Столична община няма да позволи провеждането на Луковмарш в събота, 14-и февруари. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет.

По думите й единствено могат да бъдат поднесени цветя на паметника на генерал Христо Луков на ул. „Тракия".
Предвиденото факелно шествие предполага нарушаване на обществения ред, каза кметът.

Кметът заяви, че е получила искане за провеждането на Луковмарш и е поискала становища от компетентните органи - МВР, СДВР, Главна прокуратура и ДАНС. Според тях мероприятието крие риск за нарушаване на обществения ред.

Вчера депутати от БСП от София-град също поискаха забрана за Луковмарш. В декларация до кмета Фандъкова те заявиха, че той застрашава обществения ред в София.

"Фигурата на ген. Христо Луков сама по себе си е спорна, както и отбелязването на събитието. Неоспорим обаче е фактът, че шествието ежегодно се използва за публично демонстриране на нацистка символика, отправят се призиви за религиозна и етническа омраза", пише в декларацията на социалистите.

От БСП отбелязват, че София не бива да е арена на шокиращи прояви на насилие на расова основа, оправдавани с националистическа реторика.

ДПС също призова днес от парламентарната трибуна партиите, институциите и обществото да не допуснат  провеждането на тазгодишния Луковмарш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Посран чифут

преди 9 години

До NO PASARAN! Евреите видимо са потресени, че след толкова зверства, българите отново вдигат глава. Както се казва гузен ционист негонен бяга.

39

безпартиен

преди 9 години

Генерал Луков е убит от Виолета Якова и Иван Буруджиев на 13-ти февруари 1943-та година.Никъде не пише той самият или по негова заповед да са убивани комунисти или еврей.Разпитвал съм възрастни хора и са ми разказвали как цар Борис 3-ти пътувал само с шофьора си без охрана,а не както червените велможи дето миналата година ги пазеха всеки божи ден 50 000 полицай,а Орешарски се чудеше от кой заден вход да изпълзи.Явно Луков е достоен за уважение български генерал.Вечна му слава.

38

Анонимен

преди 9 години

А гей парада кога ще забрани тази ?.

fallback