Йорданка Фандъкова. Архив: Булфото
fallback

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че общо 16 детски градини ще бъдат построени през тази година в София. При посещението си на строежа на нова детска градина в район "Надежда" тя обясни, че задачата в следващите години е да се преодолее недостигът на места в градински групи.

По думите й вече има райони, в които това е станало - „Панчарево”, „Кремиковци”, „Нови Искър”. Чувствително са преодолени проблемите с местата в забавачките и в райони като „Искър”, „Изгрев”, "Сердика”, „Илинден”, както и в „Надежда”, каза кметът.

Новата детска градина в "Надежда" се състои от два надземни етажа и сутерен, плувен басейн, физкултурен салон, детски площадки и вертикална планировка. Общата площ на терена е 6172 кв. м.

При инспекцията на строежа кметът обяви, че в района ще бъдат модернизирани 5 училища, 6 детски градини и ще започне изграждането на нов физкултурен салон. Навсякъде, където е възможно, се кандидатства за европейски средства, обясни Фандъкова.

"Средствата за строителство на тези 16 детски градини са от общинския бюджет. За модернизацията се стараем да се възползваме максимално от европейски средства”, каза още тя. По думите й очаква се отварянето на Оперативната програма "Региони в растеж", откъдето ще дойде финансирането за тези училища и детски градини.

"Проектите са изцяло готови. Ще бъдат обявени и обществените поръчки, за да може максимално бързо да стартира модернизацията на училища и детски градини", уточни кметът.

Фандъкова допълни, че през есента ще бъде завършен строежът на 4 нови детски градини и те ще могат да приемат деца, а другите ще бъдат готови до края на календарната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

анонимен

преди 9 години

С всичките пари на България и аз мога да стана наи добрият кмет даже с основно образование и всички совиянци ще ми викат браво

15

кали

преди 9 години

А с какви средства са построени детските градини !!! Защо окончателно не отпадне държавната такса за обучение в детските градини и началните училища , тоест във всички образователни степени !!!

14

Анонимен

преди 9 години

Дано таксите да са поносими за всички !

fallback