Снимка: БТА

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase