Снимка: БТА
fallback

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Анонимен

преди 9 години

Кутев наема само юрдеци

151

Анонимен

преди 9 години

Българите от 1839 г. са имали граждански права, от 1856 г. са имали абсолютно равнопоставени с турците. 30 години преди "освобождението" са се строели църкви и училища, въртели са търговия и са ставали милионери. Благодарение на грубата намеса на Русия сега Ниш е сръбски, а Тулча и Констанца - румънски. Разрешение за "освободителна" война на руснаците са дали всички Велики сили по онова време.

150

Анонимен

преди 9 години

Броят на турците в Европейска Турция нито е точно издирен, нито вярно изказан, а по-главната причина на това според нас е, защото някои делят потурчените народности и броят само чисти турци, а някои броят за турци всички, които изповедуват ислямската вяра. От това едни възвеждат броят на турците в Европа до 6 000 000,а други ги свалят на 1 055 000.

fallback