Архив: Булфото
fallback

Художници, архитекти, инженери и общински съветници се обявиха против демонтирането на паметника "1300 години България". На пресконференция днес те определиха като абсурдно проекторешението на Столичния общински съвет за преместването на монумента.

Oще по темата
"Как ще стане това - ще откачим фигурите, бетоновите основи обаче не може да се нарежат на ръка и като детска играчка да бъдат преместени. Трябва да се взривява", заяви авторът на паметника проф. Валентин Старчев, цитиран от БТА.

Според него където и да се премести, ще трябва да се построи отново, което ще струва милиони.

Той посочи, че когато е започнало проектирането на паметника, пространството около него е било чисто и не е имало условие да бъде на мястото на мемориалните плочи на загиналите войници от първи и шести пехотен полк.

Навремето там имаше казарма и премахване й доведе паметните плочи да бъдат съхранени на ново място, обясни Старчев. Според него и двата паметника трябва да съществуват.

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов посочи, че преместването на паметника е в противоречие с авторските права. Той заяви, че художниците също подкрепят възстановяването на мемориала на загиналите войници, но не с механично налаганата идея за старото му място.

Председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова подкрепи запазването на паметника "1300 години България" на мястото му пред НДК и неговото обновяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 9 години

Грозното комунистическо наследство на България,проектирано без да се влага нито душа нито сърце,без никакъв усет за красота.Впрочем такива са всичките произведения на изкуството във всичките страни докоснати от комунизма....наистина тъжно,как шепа хора могат да осакатят порива и въображението на милиони хора да творят красиво...

35

Ники

преди 9 години

А кои са тези общественици? Мая Обществената и тя ли е там?Нека защитят нещо което има стойност. Този грозен паметник е като цирей на челото.

34

Цецо

преди 9 години

Помня паметника 1300 години България още от построяването му със всичките облицовки, букви и фигури по него. Толкова беше грозен и "страшен" че на един съсед баба му го обикаляше от далеч и не смееше да мине покрай него за да го търси в градинката :)))) ... От този автор не бих си купил и райбер за вратата, като му помня работата пред НДК.

fallback