Снимка: Агенция "Митници"
fallback

Шефът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков се оплака от „наводнението“ от червенобузи костенурки в зоологическата градина.

Oще по темата
599 костенурки от защитения, но опасен заради всеядността си вид, бяха задържани на летище София при митническа проверка.

Те са били превозени от Сингапур, а получател е била българска фирма. По документи в контейнера трябвало да има живи рибки. След задържането им костенурките бяха изпратени в зоопарка.

Нейков обясни пред „Фокус“, че те не могат да се пуснат в околната среда, защото изяждат яйцата на водоплаващите птици, убиват малките патета и унищожават „нашите костенурки, които са кротки“.

По думите му зоопаркът е обявен за спасителен център със заповед на МОСВ през 2002 година, но едно е да спасяваш единични видове животни от територията на България. „При такъв масов внос това вече не е спасителен център – ние се превръщаме във ферма за отглеждане”, коментира той.

По думите му това са и ангажименти за осигуряване на храна и гледачи за костенурките.

„Ние не сме ферма все пак, ние сме зоопарк”, каза д-р Нейков и напомни, че и преди е имало случаи, в които в зоопарка са докарвани задържани „хиляди змиорки и папагали“.

„Докато се води разследване, този, който ги е внесъл, вероятно ще получи дребно административно наказание, а ние ще съсредоточим усилията на зоопарка да гледаме стотици костенурки. А ако утре дойдат хиляди, какво ще ги правим?!”, попита риторично той.

По думите му през годините у нас граждани са пускали стотици костенурки в езерата и в зоопарка по груби сметки вече имало между 500 и 1000 такива.

Според него проблемът може да се реши, ако костенурките се върнат в Сингапур, но това едва ли ще се случи.

„Всички се оправдават, че било веществено доказателство. Какво веществено доказателство, като са забранени за Европа?! Те може да се счита вече, че са влезли – това, че ще ги отглеждаме, а няма какво да ги правим в бъдеще“, коментира и.д. директорът на столичния зоопарк и се чуди как ще гледат стотици костенурки години наред.

„За какво са ни? Езерото е пълно с тях, от такива, които ги пускат”, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

Години наред,във времето на "прехода",народът бе мамен,ограбван и поставян даже в процес освен на ГЕНОЦИД,но и на "самоизяждане".И всичко това по "план"-обезпечен от ключови постове,технологии и ВПРИМЧВАНИЯ(всякакви).Това ще премине,времето на религиите и ОБЕДИНЯВАЩИЯТ ги ЦИОНИЗЪМ-отминава.

12

SILENCE

преди 9 години

6 и 16 с жълтата фланелка за предложенията!!!

11

Анонимен

преди 9 години

Предполагам се ядат? На някой ресторант да ги продадат и готово.

fallback