Кметът Йорданка Фандъкова на проверка в приюта за кучета. Снимка Столична община
fallback

На финала е изпълнението на втория етап от общинския приют за безстопанствени кучета край с. Горни Богров. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова при проверка на приюта. При първия етап, изграден и въведен в експлоатация през ноември 2012г., капацитетът е за 840 кучета. Общият капацитет на втория етап е 1094.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на сградата в присъствието на председателя на Столичен общински съвет Елен Герджиков и общински съветници, съобщиха от Столична община.

През 2012 г. Столичният общински съвет прие програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета с план за действие към нея. Започнахме работа по всяка една от мерките, посочи кметът, като една от тях е прибиране на глутници.

"През 2013 г. се извърши преброяване на безстопанствените кучета от фондация „Четири лапи”, което показва ясна тенденция към намаляване броя на уличните кучета от 2007 г. насам с 55%. Това е ефектът, който беше очакван“, посочи Фандъкова.

По думите ѝ в тази сфера трябва да се работи последователно, да се инвестира и да се осъществява много сериозен контрол. Много е важно да има национална програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета, каза също кметът Фандъкова.

От Столична община допълват, че от декември се предвижда в новия приют да се приемат и кучета. Строителните работи включват и изграждане на алейна мрежа, водоснабдителна и канализационна мрежа, достигаща до всяка клетка, външно осветление и електрозахранване, помещения за персонал, складове за храна и медикаменти за животните, санитарни помещения за персонала.

Извършено е озеленяване на обекта, като между модулите са предвидени изолационни пояси от висока и ниска храстовидна растителност. Осигурени са места за разходка на животните.

На територията на Столична община функционират 4 приюти и 2 кастрационни центрове за безстопанствени кучета. В процес на реконструкция е изграждането на общинска ветеринарна клиника с обособен кастрационен център в район „Връбница”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

abc

преди 9 години

фондация Четири лапитази фондация май с четири лапи крадеда бяхте построили с тези пари приют за хора в нужда

9

Анонимен

преди 9 години

AMI KUCETATA OT PARLAMENTA KOGA? AMI KUCETATA OT MINISTERSKI SAVET?

8

Анонимен

преди 9 години

BALGARSKITE GRAGDANI--PO-ZLE I OT KUCETA.

fallback