Снимка: архив Булфото
fallback

Не само старите масови асансьори, правени до 1990 година, са неизправни. Негодни са и много от новите асансьори. Това обяви Валентин Маринков от Българска асансьорна асоциация пред Нова телевизия. Той съобщи, че асансьорът, заради който мъж загина в София в неделя, също е бил неизправен.

Oще по темата
Трагедията се разигра в нова кооперация в столичния район Слатина. Както Dnes.bg писа, асансьорът заседнал между етажите с трима пътници. На жената сред тях й станало лошо и 53-годишният мъж се опитал да излезе, за да й помогне. За съжаление паднал в шахтата и загинал. Заседналите едва тогава повикали авариен екип, но било късно.

Веднага след инцидента беше обявено, че асансьорът е изправен, минал е технически преглед  и трагедията е нещастен случай.

Според експерти от асансьорния бранш обаче това не е така. Валентин Маринков обясни, че при заседналия асансьор са констатирани поне три неизправности, които имат пряка връзка с трагедията.

Една от тях е липсата на предпазен щит под кабинета. Това е ламарина, дълга 75 см по стандарт, която има за цел да предпазва именно от пропадане в шахтата. Освен това вратата на кабината не е трябвало да се отваря при засядане между етажите. Според Маринков и полуавтоматичните врати на кабините са опасни и това е доказано. „Но никой в асансьорния бранш в България не иска да чуе за това“, каза още експертът.

Стефан Цанков, председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор, призна проблемите с предпазните щитове в асансьорите в страната. Той съобщи, че през март е издадено предписания всички асансьори да бъдат оборудвани с тях. Срокът, в който трябва да бъде направено това, все още не е изтекъл. След него асансьорите  без щитове ще бъдат спирани, зарече се Цанков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Бай Боре Холмса

преди 9 години

,, експерта,, по асансьорите ОТ КЪДЕ ДА ЗНАЕ ,ЧЕ ПОЛУАВТОМАТИЧНИ ВРАТИ НЕМА НА КАБИНИТЕ , *** ОТ ДА ЗНАЕ ЗАКУПЧИКА ОТ АСАНСЬОРНИЯ ЗАВОД ЕДНО ВРЕМЕ . ба си ,,ЕКСПЕРТИТЕ,, МИЛА МОЯ МАЙНО ,ЛЬО

5

Анонимен

преди 9 години

Аз викам да се махнат вратите на асансьорите и всякакви предпазни решетки! Така естествения подбор ще продължи да работи.

4

пир по време на чума

преди 9 години

до 3Обещарски е експерт по празните обещания!

fallback