Снимка: Булфото, архив
fallback

В най-добрите си моменти Центърът за спешна медицинска помощ в София работи с около сто лекарски екипа. Това признаха работещи в Спешна помощ по Нова телевизия, след като вчера стана ясно, че към 1 октомври 2014 г. незаетите щатове в структурата на центъра са общо 142, от тях свободните за лекари са 94. Търсят се също 7 медицински сестри и 41 шофьори.

Oще по темата
„Аз съм в службата около 10 години. За това време цифрата на липсващите лекари е била плаваща, но е около 90. Горе-долу колкото дойдат, толкова си и отиват. Проблемът е, че колегите застаряват и все по-трудно се справят, защото са изхабени с десетилетия в тези условия”, обясни д-р Димитров.

Липсват лекари не само в София. Във Варна свободните места за лекари в Спешна помощ са 20, в Пловдив са 30. В 40 от всички спешни центрове в страната работят само фелдшери, каза д-р Десислана Каталиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ.

По думите й едва 9% от лекарите в спешните центрова са на възраст под 35 години, над половината са над 50 години, а на много места работят пенсионери. 

Д-р Димитров обясни, че една от основните причини за недостига на лекари е в заплащането.

„Един току-що завършил и новопостъпил колега получава 580 лева на месец при тези тежки условия, при които работим“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 години

Mi pri tezi zaplati, to si e kofti i ot legloto da stanesh sutrin

14

jj

преди 9 години

единствения проблем на лекарите е, че са страхливи ... ако не бяха досега всички на протест да бяха и да си имат поне двойни заплати : )

13

дебелогъз депутат

преди 9 години

повече от 340лв на месец не трябва да им се дава,криза е няма пари.Айде отивам да пия едно уиски.

fallback