Снимка: архив, БулФото

Отоплението на парно е по-евтино от това на ток, категорични са заети в топлофикационния сектор.

„Никъде в Европа хората не се отопляват с електроенергия. Освен това важно е да се вземе предвид каква е самата сграда, какъв е характерът на потреблението в нея, какви изолационни характеристики има тя, а също така е важно и какво е качеството на климатика, с който се отоплява жилището“, коментира Боян Паунов от “Топлофикация-София” пред БНТ.

Още по темата
Той подчерта, че отоплението при централизираното топлоподаване е по-евтино. Парното все още не е пуснато и затова по думите му не може да се коментира дали сметките през зимата ще бъдат шокови или не.

Очакванията са, че месечните сметки за използване на топлинна енергия ще бъдат по-равномерно разпределени през месеците от отоплителния сезон, като в пиковите моменти – декември, януари и февруари, когато в страната ни е най-студено, няма да бъдат с най-високи стойности, обясни Паунов.

По думите на Тодор Кузманов, експерт от най-големия топлинен счетоводител на пазара, сметките на хората, които ползват услугите на “Топлофикация”, са с 20-30% по-ниски, отколкото на ползващите електроенергия.

Новата наредба дава възможност абонатите на “Топлофикация” да не получават изравнителни сметки. Това означава реално отчитане всеки месец на отоплението и топлата вода, обясни Кузманов и допълни, че сметката зависи от потреблението и цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase