Снимка: bgonair.bg

През 2015 г. мащабните ремонти на булеварди в столицата продължават, съобщи пред телевизия Bulgaria on Air Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община с ресор „Финанси“.

Планираната рехабилитация на ключови участъци е част от тригодишна програма за ремонти, която се финансира с общински средства, припомни заместник-кметът. Общината няма опасения за финансирането на програмата.

 "Когато Столичният общински съвет определя бюджета на общината, залагаме реалистични очаквания в приходите. Затова няма опасност бюджетът на столицата да не бъде изпълнен от гледна точка на баланса между приходи и разходи", обясни  Барбалов.

По повод планираните допълнително 8 млн. лв. за метрото той заяви, че най-скоро се очаква да бъдат открити новите участъци до летището и до бизнес парка в квартал „Младост“.

Столична община не предвижда увеличение на данъците през 2015 г., допълни Дончо Барбалов.

В последните години се работи активно по увеличаване на приходите на общината, като се търсят резерви чрез повишение на събираемостта, поясни той.

„Не случайно тази година сме събрали с 10 млн. лв. стари задължения повече от миналата година, а приходите към края на август са с 22,5 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на 2013 г.“, каза той.  Барбалов припомни, че приходите на Столичната община до 31 август са 347,6 млн. лв., като са изпълнени 65,6 на сто от годишния план.

По повод дебата за преотстъпването на част от данък общ доход към общинските бюджети финансистът коментира, че е необходимо да се разширява приходната база на общините.

Барбалов отбеляза още засилването на контрола върху техническите прегледи и данъка върху моторните превозни средства, където има приходи от 7 милиона лева повече спрямо 2013 г.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase