Снимка: БТА

Екипи на Столичната община са на терен и наблюдават коритата на реките и язовирите във връзка с дъждовете, заяви кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

По думите й обстановката навсякъде в страната, включително и на територията на Столичната община, е нестабилна заради падналите валежи през послединте две денонощия. Кметът каза, че по информация от тази сутрин нивата на реките са в норма, има частично повишаване на нивото на река Искър при град Нови Искър.

Фандъкова обърна внимание на превенцията и посочи, че общината редовно почиства речни корите. Природата обаче е по-силна от човека, затова трябва да имаме културата и възможността да реагираме при кризи, каза кметът.

Още по темата
Тя съобщи, че е разпоредила на районните кметове непрекъснато да наблюдават речните корита и язовирите, както и да имат готовност да реагират бързо при необходимост. Екипите на столичната Дирекция по сигурността също са на терен през последните дни.

Рискови участъци има в няколко района на града - като ул. "Бранимирски извор" в кв. "Бенковски", където все още инфраструктурата не е ремонтирана. Столичният кмет увери, че и там е изпратила екипи, които да наблюдават района и да реагират веднага при усложняване на обстановката.

Йорданка Фандъкова посети днес Женския пазар заедно с ръководството на Столичния общински съвет, кметът на района и общински съветници.

Проектът за ремонт на Женския пазар е първият, който общинско дружество реализира с европейски средства по програма "Джесика". 80 процента от общо 8,2 млн.лв. за ремонта на пазара от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" са осигурени по програма "Джесика", а 20 на сто е собственото финансиране на Пазари "Възраждане", припомни тя.

Цялостната реконструкция на пазара включва подмяна на настилките, изграждане на 90 нови търговски обекта от дърво и метал /четири големи и три малки сгради/, художествена галерия, заведение за хранене. Поставени са 16 подземни контейнери за боклук, има детска площадка и зони за отдих.

Това е един граждански проект, иницииран от хората, които живеят наоколо. Те изстрадаха лошите условия и ниската хигиена на пазара, липсата на охрана през годините, посочи Фандъкова. Тя изтъкна, че обликът на пазара е изцяло променен, подобрена е градската среда, условията за работа на работещите тук са много добри. По думите на кмета, важното е, че е променен моделът - общинските търговските дружества вече не се свързват с негативни практики. Сега благодарение на европейските средства дружествата се учат да работят дисциплинирано, отбеляза Фандъкова.

Тя подчерта, че по програма "Джесика" ще бъдат изградени спортните съоръжения в бъдещия нов парк "Възраждане", пазари "Север" също кандидатстват по програмата. Намерихме начина, по който общинските търговски дружества да получават финансиране и да го използват по предназначение и то под много сериозен контрол, отбеляза кметът. Тя каза, че от няколко години общинските пазари са на печалба и те инвестират средства в подобряване на средата.

Столичният кмет припомни, че преди две години пазарът "Димитър Петков" беше ремонтиран, предстои да бъде реконструиран и пазарът "Иван Вазов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase