Снимка: БТА
fallback

Реставрацията на знаковия за София Лъвов мост тече с пълна сила. Днес два от четирите емблематични лъва, които повече от 100 години стоят на моста над Владайската река в централната част на столицата, бяха върнати от реставрация. Предстои това да стане и с другите две фигури.

Двата лъва бяха отново монтирани на своите места. Те са в специална защитна опаковка, тъй като строителните работи на кръстовището не са приключили и е необходимо да бъдат предпазени, съобщиха от Столична община.

Oще по темата
Лъвов мост ще бъде възстановен в оригиналния си вид до края на октомври. Освен фигулите на лъвовете се реставрират и канделабрите, каза зам.-кметът на София по направление култура и образование Тодор Чобанов.

Работата по реставрацията се извършва от екип начело със скулптора и реставратор Марин Марков, който извърши реставрацията на паметника на Васил Левски и паметника на Цар Освободител.

От общината съобщиха, че продължава и работата по археологическите проучвания и разкрития в южната част на моста. На обекта работи екип от археолози под ръководството на д-р археолог Александър Станев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Щерев

преди 9 години

Може ли поне една снимчица на реставрираният лъв?Коя е комисията приемаща работата на реставраторите?Чей е проекта?

11

Анонимен

преди 9 години

Бай Кристо ли ги опакова?

10

BOYO

преди 9 години

По голяма глупост не можа да измислиш, нали? За твоя висша "гражданска" информация, лятото се придвижвам с колело. Пожелавам ти да се пробваш да обикаляш около Лъвов мост с колело в момента, е така, за спорта.

fallback