Снимка: БТА
fallback

На 1 август започва разширението на втората линия на метрото от станция "Джеймс Баучер" до метростанция "Витоша" на ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника", което ще бъде завършено на 1 юни 2016 година. Това съобщи днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери строителството на метрото при Летище София.

Кметът каза, че грубият строеж на метростанцията при аерогарата е готов, правят се покривните конструкции. Започва оформянето на салона на станцията - единствения в столицата, в който ще има живи дървета, каза кметът Фандъкова. Тя информира, че през септември се очаква да приключи полагането на релсовия път, а през април 2015 г. строителството ще бъде окончателно завършено. За по-малко от 20 минути хората ще могат да стигат от летището до центъра, отбеляза кметът.

По повод разширението на метрото до ул. "Сребърна" Фандъкова съобщи, че отсечката ще е с дължина 1,3 км и ще включва една подземна метростанция с изходи на кръстовищата на бул. "Черни връх с ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна", и с ул. "Филип Кутев" (бъдещия бул. "Тодор Каблешков"). Прогнозното увеличение на пътниците на метрото след завършване на участъка е 28 хиляди пътници дневно.

Строителството ще струва 16,7 млн.евро, което по думите на кмета е най-ниската стойност за подземен участък от изградените отсечки на метрото в София. Строителството ще се извършва по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива терена.

Кметът на София предупреди, че ще има затруднения на движението в района до неговото възстановяване през септември 2015 г., когато ще продължат довършителни работи в метростанцията. От 1 август автомобилите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. "Черни връх" в участъците от ухото на трамвая до ул. "Сребърна" и след нея до ул. "Филип Кутев", обясни кметът. Тя призова преминаващите граждани да използват алтернативни трасета - като "Симеоновско шосе" и "Драган Цанков".

Живеещите в района ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция "Джеймс Баучер", информира кметът Фандъкова.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

алкап

преди 9 години

имам план да се населъ у селския квартал до мола баш и ду метеорото. под земата тряя са навра

42

софиянка

преди 9 години

За последните 7 години този участък ( бул. Черни връх ул.Сребърна) ще се ремонтира луксозно за 5-ти път. Първо се строи кръговото на Околовръстен път ... положен асфалт, след това се сети топлофикация, че има да сменя тръби ... пак нов асфалт, след това се наложи да се инсталира светофарна уредба пред магазин Била .... нов асфалт, след това администрацията прецени, че трябва светофар и за кръстовището зад мола .... нов асфалт, сега конюнктурата намери собствено финансиране за отсечката, която ще увеличи пътниците след пускането на метро станцията с над 28 хил. души на ден, иначе казано 2

41

една луда

преди 9 години

<html xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office"xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word"xmlns:m="schemas.microsoft/office/2004/12/omml"xmlns="w3.org/TR/REC-html40"><head><meta name=Title content=""><meta name=Keywords content=""><meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=utf-8"><meta name=ProgId content=Word.Document><meta name=Generator content="Microsoft Word 14"><meta name=Originator content="Microsoft Word 14"><link rel=File-List

fallback