Снимка: архив, Булфото

Утре ще бъдат формирани новите екипи от лекари от големи столични болници, които ще помагат на Спешната помощ в София. Така столицата ще бъде обслужвана денонощно от около 20 екипа, каза пред БНР временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов.

Той уточни, че спешните екипи ще станат от 11 близо 20. „Да не се безпокоят софиянци, защото сме направили необходимото. Така че вече имаме денонощни екипи - между 15-17“, каза Златанов. Още преди да встъпи в длъжност, Златанов заяви за Investor.bg, че негова първа задача е да успокои столичани, че бързата помощ в София е обезпечена.

Припомняме, че миналата седмица здравният министър Таня Андреева обяви, че екипи от големи столични болници ще оказват бърза помощ в София, за да се реши проблемът с недостига на лекарски екипи. Става въпрос за „Пирогов“, Окръжна болница, ИСУЛ и ВМА. Имаше и предложение екипи на бърза помощ от провинцията да се включат в София, но здравният министър посочи, че засега няма да има нужда от тази мярка.

От думите на Златанов стана ясно още, че 50 свободни работни места за столичната Спешна помощ ще се обявят на сайта на Центъра и на Министерството на здравеопазването. Ще бъдат поканени и бивши работещи в системата, каза Златанов.

Той повтори, че промените, които трябва да се направят с приоритет, са разграничаването на неотложната от спешната помощ и търсене на начини за увеличаване на работните заплати. „Едно от нещата, които искам да направя през времето, в което съм там, е работещите да се почувстват като хора с достойно заплащане“, посочи Златанов.

Председателят на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ Иван Кокалов коментира, че „ентусиазмът на д-р Златанов е похвален, но трябват действителни мерки, които не да залъгват работещите в Спешна помощ, а да ги накарат да повярват, че наистина се решават проблемите“. Те разбират отговорността си към живота на хората, но не бива да се злоупотребява с тяхното разбиране, каза Кокалов. Обявени са 50 свободни места, а това значи, че трудът е неатрактивен и не е добре заплатен, добави той.

Протести на работещите в Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев ще има и днес пред Министерството на здравеопазването.

Повече новини, свързани със здравеопазването, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase